Sverige är ett av de få länder där barn i regel bara äter godis på lördagar. Visserligen höll man kanske lite mer på dessa rutiner förr än vad man gör idag, då sockerintaget har ökat hos både barn och ungdomar under det senaste decenniet. Men trots detta är lördagar ändå associerat till godis för barn, precis som fredagsmyset är lika självklart på fredagar. Men hur mycket vet vi egentligen om det som våra barn – och vi vuxna – egentligen glupskar i oss? Här är ytterligare tio fakta som du bör känna till om just godis!

Sveriges mest sålda bil…

Sveriges mest sålda bil – och nej, jag pratar inte om någon Volvo-modell; utan självklart är det Ahlgrens Bilar! Under den senaste tiden har Ahlgrens Bilar dykt upp i fler smaker, men om vi fokuserar på den klassiska, som består av ett gäng olika färger: rosagrön och vit. Visste du att samtliga färger smakar precis likadant, även om hjärnan lurar dig att de smakar olika? Anledningen till att hjärnan tror att de smakar annorlunda beroende på vilken färg, är för att just vår syn påverkar våra smaklökar. Testa att blunda och ät av bilarna, du kommer aldrig att kunna gissa vilken färg som du har tryckt i dig!

Fiskarna populära i staterna…

Swedish Fish, som du ser på bilden nedanför, är en klassiker i Sverige. Men visste du att de även är omåttligt populära i USA? Och ja, de heter även Swedish Fish där.

Så länge håller en normalstor godisklubba…

Nu för tiden forskas det i allt – bokstavligen talat. I en forskarstudie utvecklades en konstgjord ”slickmaskin”, (en form av roterande vatten som skulle motsvara slick), för att ta reda på hur många slick det krävs innan en normalstor klubba är förbrukad. Forskarna kom fram till att det krävs cirka 1 000 slick innan klubban är uppäten.

Hemligheten bakom Kinder avslöjad…!

Den där gula lilla asken som innehåller en leksak i Kinderäggen är egentligen menad att se ut som en äggula.

Piggelin har inte päronsmak…

Sveriges mest sålda glass, Piggelin, associeras för de flesta som en glass med päronsmak. Men så är inte fallet, läser man innehållsförteckningen på baksidan av glasspaketet ska glassen nämligen smaka tuttifrutti. Nu vändes hela världen upp och ner, va?

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...

10 fakta du antagligen inte visste om socker

10 fakta du antagligen inte visste om socker

Socker är en av världens äldsta ingredienser. Folket i Nya Guinea var troligen de första att tämja sockerrör runt år 8 000 f.Kr. Idag är sockret ett av de största hälsoproblemen vi har här i världen, och i många länder vill det införas skatt för produkter med höga...