Och därför får vi nog aldrig se fåglar i rymden…

Amerikanska NASA har vid många tillfällen velat skicka ut fåglar till rymden. Men eftersom det är omöjligt lär det aldrig bli av, fåglar behöver nämligen jordens gravitation för att ens kunna svälja.

Maten smakar helt annorlunda i rymden…

Mat smakar faktiskt inte detsamma i rymden som på jorden. Anledningen? Enkel. För att mat ska få ut sin rätta smaksättning krävs gravitation, så att alla typer av smaker rinner ner, men i rymden rinner inte allt ner.

Snacka om häftigt…!

Det finns en punkt i rymden där tyngdkraften från jorden och solen är lika, och objekt kan kretsa kring det, trots att det inte finns något där.

Vi har ju åtminstone Mount Everest…

Jordens gravitation gör det omöjligt för berg att bli högre än 150 km.

Solens strålar hjälper till att skapa vår gravitation

Gravitation tar tid, exakt lika lång tid som det tar för solen att nå Jorden (8 minuter). Utan solens strålar hade vi nämligen inte haft densamma gravitation som vi har idag.

10 fakta du antagligen inte visste om Stephen Hawking

10 fakta du antagligen inte visste om Stephen Hawking

Stephen Hawking föddes den 8 januari 1942 i Oxford, England, och är en brittisk fysiker, kosmologiforskare, populärvetenskaplig författare och forskningsdirektör vid Centre for Theoretical Cosmology inom Universitetet i Cambridge. Hans vetenskapliga arbeten inkluderar...

10 fakta du antagligen inte visste om elproduktion

10 fakta du antagligen inte visste om elproduktion

Människans energibehov blir bara större och större i samband med att utvecklingsländerna växer sig starkare ekonomiskt. Försök med att ta fram mer miljövänliga modeller har blivit ett behov och idag finns en handfull länder som mer eller mindre är helt miljövänliga...