Välj en sida

Nästan hälften bor i huvudstaden…

Över 40% av grekerna bor i huvudstaden Aten. Sedan staden blev huvudstad för det moderna Grekland har dess befolkning ökat från 10 000 år 1834 till 3 700 000 under 2015.

Ett hem för så mycket nytta…!

Aten har varit kontinuerligt bebodd i över 7 000 år och är en av de äldsta städerna i Europa. Aten är också födelseplatsen för demokrati, västerländsk filosofi, de olympiska spelen, statsvetenskap, västernlitteratur, historieskrivning, flera stora matematiska lärande och den västerländska formen om tragedi och komedi.

Obligatoriskt att rösta i val…

Alla grekiska män måste genomföra någon form av militärtjänst när de har fyllt 18 år. Det är dessutom obligatoriskt att rösta för alla som har fyllt 18 år, då det är lagstiftat.

Hedrar familjebanden…

Äldreboenden är en sällsynt syn för greker. Mor- och farföräldrar bor vanligtvis med sina barns familjer tills de går bort. De flesta unga människor lever med sina familjer fram tills de gifter sig.

Stor del av befolkningen var slavar

Det är lite oklart exakt hur många, men under antika Grekland bestod dess befolkning av cirka 40-80% av slavar. Slavarbetarna var allt från hemlösa barn och barn till tidigare slavar till krigsfångar från andra länder.

Ett av våra mest bevarade språk

Grekiska har talats i över 3 000 år tillbaka, vilket gör språket till ett av de äldsta och bäst bevarande språken i Europa.

10 fakta du antagligen inte visste om Malta

10 fakta du antagligen inte visste om Malta

Landet Malta består egentligen av sju öar, varav fyra av dem är mer eller mindre helt obebodda. Landet blev självständigt från Storbritannien år 1964, men har behållit den brittiska traditionen av att köra på ”fel” sida av vägen – alltså på vänster sida. Malta är mest...

10 fakta du antagligen inte visste om Frankrike

10 fakta du antagligen inte visste om Frankrike

Frankrike är utan tvekan ett av världens mest besökta länder med sina 83 000 000 turister år 2012. Många av turisterna dras så klart till Paris – eller ”Lutetia”, som det så fint var döpt till under romartiden. Frankrike var under många år en stormakt och har som mest...

10 fakta du antagligen inte visste om Iran

10 fakta du antagligen inte visste om Iran

Iran blev en islamisk republik år 1979 när monarkin störtades och religiösa präster tog den politiska makten som högsta ledare i landet. Idag bor cirka 82 000 000 invånare i Iran, som sägs vara en av världens äldsta civilisationer. Nedan följer ytterligare tio fakta...