
Då var begreppet ”grönsaker” utrett…
I botanikens värld finns det egentligen inget som heter grönsaker. Det är en kulinarisk term så det finns inga växter som faktiskt klassificeras som grönsaker. [källa]
Nästan all kål härstammar från en och samma art…
Så olika grönsaker som kål, broccoli, brysselkål, blomkål, grönkål och gai lan (japansk broccoli) är alla konstgjorda sorter av samma art: Brassica oleracea. [källa]
Frysta grönsaker är i regel nyttigare än färska…
Frysta grönsaker kan ofta vara mer näringsrika än färska eftersom de plockas och fryses vid toppmognad när deras näringshalt är som högst. Livsmedelsbutiksprodukter måste plockas dagar före mognad för att överleva långa transporter. [källa]

10 fakta du antagligen inte visste om kockar
En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...
10 fakta du antagligen inte visste om socker
Socker är en av världens äldsta ingredienser. Folket i Nya Guinea var troligen de första att tämja sockerrör runt år 8 000 f.Kr. Idag är sockret ett av de största hälsoproblemen vi har här i världen, och i många länder vill det införas skatt för produkter med höga...
10 fakta du antagligen inte visste om viktiga näringsämnen
Att få i sig viktiga näringsämnen är livsviktigt för människans överlevnad. Och hur bra koll har du egentligen på vilka näringsämnen som är extra bra för dig? Här finner du tio roliga fakta om essentiella näringsämnen (som vitaminer, aminosyror, fettsyror, mineraler...