Hästen, ett ståtligt djur som många svenskar använder flitigt i sina fritidsaktiviteter. Hästar har använts som redskap av människan i tusentals år, och än idag kan de vara bra hjälpmedel, kanske mest i de fattigare delarna av vår jord. I i-länderna används också hästar flitigt att tävla med, inte minst i Sverige. Här följer tio fakta som du bör veta om hästen innan du rider på den – eller äter upp den.

Snabba som tusan…

Som tidigare nämnt tävlar människor gärna med hjälp av olika hästhoppning, och gjort i århundraden tillbaka. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att en häst kan springa ganska fort. Den häst som sprungit snabbast i en mätning kom upp i hela 70,76 km/h.

Stämmer inte överens med hästkrafter…

Man brukar mäta motorer i hästkrafter, men kraften i sig är inte mätt efter en enskild häst per hästkraft. Som mest kan en enda häst komma upp i 14,9 hästkrafter. Det vill säga, har du en bil på 110 hästkrafter så är den inte lika kraftig som 110 hästar. Snopet, va?

Världens minsta häst…

En häst behöver inte vara stor och ståtlig – de kan även vara små och ståtliga. Världens minsta häst är endast 43 cm hög och väger strax under 26 kilo.

Häst kunde ha blivit konsul…

Den romerska kejsaren Gaius Caligula (statyn på bilden nedanför) hade seriösa planer på att utnämna sin favorithäst, Incitatus, som konsul.

Pass ett måste

I Storbritannien måste alla hästar, ponnys och även åsnor ha ett individuellt pass – även om djuret i fråga aldrig är tänkt att resa.