Välj en sida

Man kan aldrig få nog av hästar. Doften, sällskapet, naturen, friheten. Ja, allt som hästar har att erbjuda är egentligen en lyxvara för en människa. Men istället för att skriva en lång och tråkig förtext till ett av världens mest populära djur, bjuder vi här istället på en uppföljare till föregående artikel om just hästar. Håll till godo, här kommer tvåan!

Var från början väldigt små…

Det är inte bara människan som har revolutionerats under årens gång, utan även hästar. För cirka 60 000 000 år sedan var den första hästen, kallad ”Eohippus”, endast cirka 35 cm hög och vägde kring 5,5 kilo. Tur är väl att de åtminstone har blivit större så vi människor kan rida på dem!

Aldrig funnits naturligt i Australien…

Trots att många av världens alla djurarter kan skådas i Australien var hästar faktiskt ett som inte gick att finna förrän bosättare förde dem dit under 1700-talet. Likaså har aldrig någon hästfossil hittats i landet.

En långlivad rackare…

Även om de flesta hästar i snitt lever mellan 25-30 år finns det givetvis också de som blir aningen äldre. Den häst som har noterats att bli äldst är ”Old Billy”, som var född i England och levde till en ålder av 62 år. Skulle man jämföra åldern på 62 år i människoår skulle det bli hela 173,5 år. Långlivad rackare, den där Old Billy!

Har ett grundligt panoramaseende…

Ögonen på en häst är större än på de flesta andra djur, och de kan röra sig oberoende av varandra, vilket ger hästen en grundlig panoramasyn.

Vilken är din favorit…?

Det finns nästan 160 distinkta raser och typer av hästar runt om i världen. Kan du namnen på alla?

10 fakta du antagligen inte visste om kråkor

10 fakta du antagligen inte visste om kråkor

Kråkor ingår i familjen kråkfåglar. Flera internationella auktoriteter delar numera upp kråkan i de två distinkta arterna; gråkråka (Corvus cornix) och svartkråka (Corvus corone), medan andra auktoriteter, exempelvis BirdLife Sverige, fortsätter att behandla dem som...

10 fakta du antagligen inte visste om leoparder

10 fakta du antagligen inte visste om leoparder

Leoparder (Panthera pardus) är ett av de fyra stora kattdjuren av släktet Panthera. De förekommer i Afrika och i södra delar av Asien. Arten kännetecknas av svarta fläckar på orangegul päls, men inte alla individer har denna färgsättning. En svart individ benämns i...

10 fakta du antagligen inte visste om honungsbin

10 fakta du antagligen inte visste om honungsbin

Honungsbin (Apis på latin) är ett släkte i insektsordningen steklar som tillhör familjen långtungebin. Samtliga arter utom det vanliga honungsbiet - som du bland annat finner här i Sverige - har asiatisk utbredning. Men det är inte bara honungsbin som producerar...