Välj en sida

Världens första provrörsbarn…

Den 25 juli var en stor dag för både mänskligheten och forskningen! Världens första provrörsbarn, det vill säga där befruktningen skett utanför moderns livmoder, Louise Brown, föds i London. I dag är IVF en vital del av barnafödandet både i Sverige och runt om i världen!

Pride-flaggan syns för första gången…

HBT-rörelsens symbol regnbågsflaggan visas för första gången den 28 juli 1978 offentligt under San Francisco Pride. Över 40 år senare är regnbågsflaggan större än någonsin, och det finns inga tecken på att den kommer att försvinna eller bytas ut! 

Martin Luther Kings dömda mördare tog tillbaka sitt erkännande…

Inför ett kongressutskott i Washington, USA, den 16 augusti 1978 deklarerar James Earl Ray, dömd för mordet på Martin Luther King, att han inte sköt honom och hävdar i stället att mordet var en komplott av federal och lokal polis. Efter nära 30 år i fängelse fick Ray öppet stöd av den mördade Kings son, Dexter Scott King, i sina försök att få en ny rättegång – något som dock aldrig blev av.

Johannes Paulus II blir påve…

Sedan Johannes Paulus I har avlidit den 28 september 1978 väljs den polske kardinalen Karol Józef Wojtyła till påve den 16 oktober och tar namnet Johannes Paulus II (på bilden nedanför). Johannes Paulus II har i flera omröstningar blivit vald till den mest populära påve någonsin.

Sedan Johannes Paulus I har avlidit den 28 september 1978 väljs den polske kardinalen Karol Józef Wojtyła till påve den 16 oktober och tar namnet Johannes Paulus II.

Grönland får självstyre

Den 17 november ger Danmarks folketing Grönland självstyre inom det danska riket, på samma sätt som Färöarna redan har.

10 historiska händelser som hände 1977

10 historiska händelser som hände 1977

1977 (MCMLXXVII) var ett normalår som började en lördag i den gregorianska kalendern. Kanske var just detta de år då du föddes? Eller kanske något syskon? Eller dina föräldrar, rent av? 1977 var ett år som är fyllt av historia - och här har du tio historiska händelser...

10 historiska händelser som hände 1976

10 historiska händelser som hände 1976

1976 (MCMLXXVI) var ett skottår som började en torsdag i den gregorianska kalendern. Precis som alla andra år utspelade sig flera historiska händelser – somliga stora, andra mindre. Bland annat gifter sig vår kung med drottning Silvia. Men året var också fyllt av...

10 historiska händelser som hände 1975

10 historiska händelser som hände 1975

1975 (MCMLXXV) var ett normalår som började en onsdag i den gregorianska kalendern. Om du är en av alla de som föddes under år 1975, kan du med stolthet bära med dig att detta var året som både Iron Maiden bildades och världens första mikrodator såg dagens ljus. Man...