Komplicerade släktträd…

Eftersom honor får exakt samma gener från sina fäder, men bara delar omkring 50% av generna från sin mammas sida, är en hona 75% relaterad till sina systrar. Men hon är bara 50% relaterad till sina barn, som får hälften av sina gener från sin far och hälften från henne. Därför är det vettigt för flertalet humlor i boet att hjälpa till att föda drottningens avkommor, snarare än att sticka iväg för att starta sina egna kolonier. Rörigt, va?

Dör inte när de sticks…

Ett honungsbi dör om de sticker dig, vilket humlor faktiskt inte gör. Med andra ord kan du bli stucken/biten två gånger av samma humla. Men då får du faktiskt ha en väldig otur, för hanarna har inga taggar överhuvudtaget och honor är egentligen inte aggressiva alls. Enda sättet att egentligen bli stucken av en humla är att invadera deras bo.

Det mesta vi vet om humlor är från 1912…

Frederick William Lambart Sladen var den första forskaren som ägnade sin forskning helt till humlor. Han publicerade sin första bok om humlan redan vid 16 års ålder1892, och stärkte sig som världsexpert inom området. Ingen har ens kommit i närheten av Sladens forskning eller kommit så nära på som han. Så i princip allt vi vet om humlorna i dag kommer nästan oavkortat från Sladens forskning från år 1912.

Tar DNA från tårna…

Bin har egentligen inte riktigt tår som vi människor, men forskare klipper av det slutliga tarsala segmentet från vilda humlor för att köra genetiska tester i labben. Det förkortar inte deras livslängd eller minskar deras förmåga att samla mat, så förmodligen är det inte så grymt som det kan låta.

Finns även på Arktis…

Det finns ungefär 250 beskrivna humlearter i världen. Det exakta antalet är dock svårt att ange på grund av oenighet bland forskarna om släktets taxonomi. De flesta humlor förekommer i Gamla världens norra, tempererade regioner, även om det finns en del arter i Sydamerika och Nya Zeeland (de senare är dock införda som pollinatörer). I varmare klimat finns de ofta i högläntare, svalare bergsregioner. I Sydamerika finns dock ett mindre antal arter som även förekommer i tropiskt klimat, som exempelvis Amazonas. Å andra sidan finns två arter, polarhumlan och dess boparasit tundrahumlan, uteslutande i Arktis och angränsande områden.

10 fakta du antagligen inte visste om ostron

10 fakta du antagligen inte visste om ostron

Ostron (Ostreidae) är namnet på olika typer av mollusker (blötdjur) som lever på hårt underlag i grunt, ganska varmt, salt och rent vatten. Skalet består mest av kalk, och innanför detta finns en mjuk kropp, som också är en populär maträtt. Oavsett om man gillar att...

10 fakta du antagligen inte visste om kameleonter

10 fakta du antagligen inte visste om kameleonter

Kameleonter (Chamaeleonidae) är en familj i ödlornas underordning och kräldjurens klass. De har en masklik, klibbig och långt utsträckbar tunga med klubblik spets, klätterfötter och gripsvans. Kroppen är hög och hoptryckt från sidorna, med bågformigt böjd, tunn rygg....

10 fakta du antagligen inte visste om ugglor

10 fakta du antagligen inte visste om ugglor

Ugglor (Strigidae) är en familj inom ordningen ugglefåglar (Strigiformes). Det finns 216 olika arter inom 21 släkten i familjen äkta ugglor runtom i världen. Nedan följer tio fakta som du kanske inte var så välbekant med när det kommer till den visaste fågelart av de...