Datorer kan för den lite äldre generationen kännas som ett relativt nytt fenomen, medan en dator är en självklarhet hos de yngre. Ett av världens idag mest välkända och största varumärken – IBM, grundades för över 100 år sedan av entreprenören Herman Hollerith. 15:e juni 1911 för att vara mer exakt. Här är tio fakta som du absolut måste veta om ett av världens största teknikföretag.

Första datorn på månen…

Har vi varit på månen eller inte? Teorierna är många och åsikterna går isär, men om vi förutsätter att vi faktiskt har varit på månen så var det IBM som utvecklade datorer så att Apollo skulle kunna landa på månen. Kort och gott; det verkar som att IBM var en av de första maskinerna som besökte månytan. Hurra för dem!

Nobel-firman…

Hela fem IBM-anställda har vunnit Nobel-priset. Leo Esaki, Georg Bednorz, Alex Buhler, Gerd Binnig och Heinrich Rohrer blev belönade med ett av världens finaste och mest prestigefyllda priser man kan få, tack vare deras tekniska och vetenskapliga kunskaper. Snacka om ett välutbildat företag.

Strikta klädkoder…

Under 2000-talet uppmuntrade IBM sina anställda att komma strikt – men elegant – klädda till sin arbetsplats. Än idag är det ganska vanligt att många företag har klädkoder. Kanske mindre ovanligt hos multinationella företag dock.

Vassare än människan på schack…

En datorstyrd enhet har faktiskt slagit världens bästa schackspelare. Datorn utvecklades av IBM 1996 och slog förre världsmästaren Garry Kasparov. Än idag är datorn oslagbar, 19 år senare. Däremot har datorn fått ett modernare och finare skal och går nu under namnet ”Watson”.

Rekord i patent…

År 2008 blev IBM det första och enda företag i amerikansk historia som lyckades registrera och förvärva över 4 000 godkända patent under bara ett enda kalenderår.