Välj en sida

Snart drar Allsvenskan igång igen, och ett av de favorittippade att ta hem ligan är IFK Göteborg. Här är tio fakta som du bör känna till om Göteborgs blåvita stolthet!

Blåvitt blev blågult…

26 oktober 1913 spelade Sverige landskamp borta mot Norge (1–1) – och hela det blågula laget bestod av spelare bara från IFK Göteborg.

Första allsvenska bytet…

Fram till säsongen 1966 förekom det inga avbytare i allsvenskan. Då IFK Göteborg i den andra omgången spelade mot Djurgården och Ralph Bergström ersatte Reine Feldt var det klubbens första allsvenska byte någonsin.

Hört talas om Blomstermåla…?

1975 myntades begreppet ”Champagnefotboll” i samband med Blåvitt, som då låg i den näst högsta serien. Det spel som visades upp var uppskattat och lockade folk. Exempelvis kom 16 436 åskådare för att se IFK möta Blomstermåla.

Carlgrens pappa hos rivalerna…

AIK– och landslagsmålvakten Patrik Carlgren (bilden nedanför) har en pappa som har spelat i IFK Göteborg. Ulf Carlgren gjorde 1985 åtta a-lagsmatcher som försvarsspelare under ledning av tränaren Gunder Bengtsson.

Både hockey- och fotbollsproffs…

Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson (1935–2010) – en av landets genom tiderna bästa ishockeyspelare, med två VM-guld (1957, 1962) och 252 landskamper – var även en skicklig fotbollsspelare. Säsongerna 1960–61 gjorde han 27 a-lagsmatcher och 20 mål i den blåvita tröjan.

10 fakta du antagligen inte visste om baseboll

10 fakta du antagligen inte visste om baseboll

Baseboll är en lagsport som utövas med ett basebollträ, en basebollhandske och en boll. Sporten är som kanske bekant allra störst i Nordamerika och delar av Latinamerika. På senare år har sporten också börjat att växa sig större i delar av Östasien, med Japan, Taiwan...

10 fakta du antagligen inte visste om basket

10 fakta du antagligen inte visste om basket

Basket är ett lagbollspel med bl.a. olympisk status där en basketboll dribblas mellan motståndare och passas mellan lagkamrater för att till slut kasta eller skjuta bollen med händerna i den upphöjda korgen på respektive motståndares planhalva. Men detta visste du så...

10 fakta du antagligen inte visste om engelska Premier League

10 fakta du antagligen inte visste om engelska Premier League

Premier League, tidigare kallad FA Premier League, är en engelsk fotbollsliga, grundad år 1992. Premier League är den högsta ligan i det engelska ligasystemet. 20 klubbar spelar i Premier League varje säsong, varav de tre första blir direktkvalificerade till UEFA...

Notice: Undefined offset: 0 in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-includes/taxonomy.php on line 2078