Snart drar Allsvenskan igång igen, och ett av de favorittippade att ta hem ligan är IFK Göteborg. Här är tio fakta som du bör känna till om Göteborgs blåvita stolthet!

Blåvitt blev blågult…

26 oktober 1913 spelade Sverige landskamp borta mot Norge (1–1) – och hela det blågula laget bestod av spelare bara från IFK Göteborg.

Första allsvenska bytet…

Fram till säsongen 1966 förekom det inga avbytare i allsvenskan. Då IFK Göteborg i den andra omgången spelade mot Djurgården och Ralph Bergström ersatte Reine Feldt var det klubbens första allsvenska byte någonsin.

Hört talas om Blomstermåla…?

1975 myntades begreppet ”Champagnefotboll” i samband med Blåvitt, som då låg i den näst högsta serien. Det spel som visades upp var uppskattat och lockade folk. Exempelvis kom 16 436 åskådare för att se IFK möta Blomstermåla.

Carlgrens pappa hos rivalerna…

AIK– och landslagsmålvakten Patrik Carlgren (bilden nedanför) har en pappa som har spelat i IFK Göteborg. Ulf Carlgren gjorde 1985 åtta a-lagsmatcher som försvarsspelare under ledning av tränaren Gunder Bengtsson.

Både hockey- och fotbollsproffs…

Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson (1935–2010) – en av landets genom tiderna bästa ishockeyspelare, med två VM-guld (1957, 1962) och 252 landskamper – var även en skicklig fotbollsspelare. Säsongerna 1960–61 gjorde han 27 a-lagsmatcher och 20 mål i den blåvita tröjan.

10 fakta du antagligen inte visste om maraton

10 fakta du antagligen inte visste om maraton

Maraton är en olympisk löpgren där de tävlande avverkar en sträcka på 42 195 meter (42 kilometer) på landsväg eller gator. Begreppet har även på senare år att börjat användas även inom andra sporter – till exempel kajakmaraton. Årligen genomförs över 800 maratons...

10 fakta du antagligen inte visste om betting

10 fakta du antagligen inte visste om betting

Betting eller vadhållning är omåttligt populärt i Sverige, speciellt när det kommer till fotboll. Men betting är inte begränsat till sport – det innebär helt enkelt att man satsar pengar på något som kommer att hända i framtiden. Här är tio fakta om de galnaste...

10 fakta du antagligen inte visste om Paralympics

10 fakta du antagligen inte visste om Paralympics

Paralympics - även kallat Paralympiska spelen (syftande på de parallella spelen) eller handikapp-OS är parasportens motsvarighet till de olympiska spelen. Paralympics är bara öppet för personer med funktionsnedsättning såsom rörelsenedsättning, synnedsättning eller...