Iller har ingen vacker betydelse…

Om man översätter ”iller” från latin (Mustela putorius furo), betyder det kort och gott: ”illaluktande små tjuvar”. Med andra ord var det inte direkt någon komplimang att bli kallad för iller i de latintalande länderna förr.

Används flitigt för att jaga kanin…

Människor använder ofta illrar för att jaga kaniner genom att sätta upp nät utanför kaninhålen, sedan skickar de ner illern i hålet som jagar kaninerna ut i nätet. Under jakten sätter man små halsband på sina illrar, så man enkelt kan plocka hem sin iller efteråt igen.

Bluffmakare sålde illrar som hundar…

År 2012 började flera argentinska bluffmakare att sälja preparerade illrar injicerade med steroider som pudlar och chihuahuas. Vad som kanske är värst är att folk gick på bluffen och köpte illrar i hopp om att de hade köpt en hund billigt.

Kan smitta människor och vice versa…

En iller kan smittas av förkylningar från människor. Likaså kan också en människa smittas av en förkyld iller. Hur förklarar man på sin arbetsplats att man blivit smittad av en iller?

Luktar värre om man badar dem…

Att bada en iller resulterar ofta i en mer illaluktande iller. Illerns oljkörtlar kommer att producera mer i ett försök att ersätta de oljor som har tvättats ner i avloppet. En iller i fångenskap (husdjur) behöver vanligtvis bara badas några gånger om året.

10 fakta du antagligen inte visste om humlor

10 fakta du antagligen inte visste om humlor

Humlor (Bombus) är ett släkte av insekter tillhörande familjen långtungebin (Apidae) inom överfamiljen bin (Apoidea). Och nu när värmer börjar att slå till i vårat avlånga land kommer du nog att se en uppsjö av dem flygande runt där ute. Här är dock tio fakta som du...

10 fakta du antagligen inte visste om kameleonter

10 fakta du antagligen inte visste om kameleonter

Kameleonter (Chamaeleonidae) är en familj i ödlornas underordning och kräldjurens klass. De har en masklik, klibbig och långt utsträckbar tunga med klubblik spets, klätterfötter och gripsvans. Kroppen är hög och hoptryckt från sidorna, med bågformigt böjd, tunn rygg....

10 fakta du antagligen inte visste om ugglor

10 fakta du antagligen inte visste om ugglor

Ugglor (Strigidae) är en familj inom ordningen ugglefåglar (Strigiformes). Det finns 216 olika arter inom 21 släkten i familjen äkta ugglor runtom i världen. Nedan följer tio fakta som du kanske inte var så välbekant med när det kommer till den visaste fågelart av de...