Vanligt förekommande i Mellanöstern…

De flesta hemmen i Iran har inte stolar och matbord. Istället sitter människor på kuddar på golvet för att äta sina måltider.

Mamman blir ofta skuldbelagd för övergrepp…

Om en kvinna blir utsatt för sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp brukar i regel kvinnans mamma bli anklagad för att inte ha skyddat sin dotter tillräckligt. Mer skuld brukar i regel läggas på kvinnans mamma än själva förövaren.

Fick avstå kvalspelet för Olympiska Spelen…

Från nio års ålder måste kvinnor bära hijab när de är ute offentligt. År 2007 bannlyste fotbollsförbundet FIFA de kvinnliga spelarna att bära hijab under matcher, vilket resulterade i att de inte kunde deltaga i kvalspelet för Olympiska Spelen för år 2012.

Många dödsfall på grund av föroreningar…

Irans huvudstad, Teheran, räknas till en av de storstäder i världen med värst föroreningar i miljön. Cirka 27 personer dör dagligen i sjukdomar relaterat till föroreningar.

Positivt inställda till könsbyten

Homosexuella relationer är förbjudna hos iranier. Däremot har transsexuella rätt att utföra ett könsbyte. Sedan år 2008 har Iran genomfört fler operationer av könsbyten än något annat land i världen, efter Thailand. Regeringen ger även ekonomiskt stöd för de som vill utföra ett könsbyte.

Här hittar du kondomer i Mellanöstern

Den enda kondomfabriken i Mellanöstern är stationerad i just Iran.

10 fakta du antagligen inte visste om Cypern

10 fakta du antagligen inte visste om Cypern

Cypern, formellt Republiken Cypern, är en öststat i östra Medelhavet – öster om Grekland och söder om Turkiet, väster om Syrien och norr om Egypten. Det är den tredje största ön i Medelhavet och räknas geografiskt till Asien men politiskt oftast till Europa. Som ett...

10 fakta du antagligen inte visste om Estland

10 fakta du antagligen inte visste om Estland

Estland, officiellt Republiken Estland (som betyder ungefär "fri stat" på estniska), är en republik i Baltikum, som även grannländerna Lettland och Litauen ingår i. Landet omfattar över 1 500 öar i Östersjön och Finska viken, som ligger mellan Estland och Finland....

10 fakta du antagligen inte visste om Island

10 fakta du antagligen inte visste om Island

Island är en republik som omfattar ön med samma namn samt tillhörande mindre öar. Island ligger i norra Atlanten mellan Grönland och Färöarna, precis söder om norra polcirkeln (förutom ön Grímsey). Trots detta läge har landet ett mildare vinterklimat än norra Sverige...