Välj en sida

Kannibalism inte ovanligt…

Under tider med god tillgång på föda äter isbjörnen bara huden och späcket av sitt byte och lämnar resten. Svaga isbjörnar eller fjällrävar som följer efter livnär sig senare av köttet. Är utbudet på födan fattigt, tar isbjörnen även as och det förekommer även kannibalism och att den tar ungar av sin egen art. Mödrar med ungdjur undviker därför andra isbjörnar.

[/et_pb_text]

Är utrotningshotad…

Isbjörnen har inga naturliga fiender. Fram till mitten av 1900-talet bedrev människan en intensiv jakt på arten tills den var utrotningshotad1973 undertecknade Kanada, Danmark (för Grönlands räkning), Norge, USA och Ryssland fördraget Agreement on the Conservation of Polar Bears för djurets skydd. I dag har bara inuiter tillåtelse att jaga ett bestämt antal isbjörnar. Beståndet uppskattas idag till 20 000 – 25 000 individer.

Kan simma oerhört långt utan att vila…

Isbjörnar har blivit kända för att kunna simma mer 100 kilometer – utan att vila – på jakt efter mat. Tyvärr ökar det avståndet på grund av klimatförändringar.

Kan sniffa sig till en säl på 32 kilometers avstånd…

En utbredd myt gör gällande att isbjörnen täcker sin svarta nos med en tass eftersom det är det enda som skulle synas i den vita omgivningen, men detta stämmer inte. Däremot är deras nosar oerhört välutvecklade och kan känna doften av en säl på 32 kilometers avstånd.

Halkar inte på isen tack vare den hårda pälsen på fotsålarna…

Man kan säga att de har små inbyggda strumpor på tassarna. Den hårda pälsen på varje fotsål håller isbjörnen från att glida på is. Sockarna/mufflarna möjliggör också att isbjörnen kan smyga sig på ett byta tystare och smidigare.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om hajar

10 fakta du antagligen inte visste om hajar

Hajar är en av tre grupper broskfiskar, med dryga 500 kända arter. De lever i huvudsak i havet men ett fåtal arter har även perioder i sötvatten. Typiskt för hajar är att de saknar simblåsa men istället har andra lösningar på flytkraft. Bland annat har de en stor...

10 fakta du antagligen inte visste om ekorrar

10 fakta du antagligen inte visste om ekorrar

Ekorrfamiljen (Sciuridae på latin), är en stor familj bland gnagarna. Den finns representerad på alla kontinenter utom Australien, Nya Guinea, Madagaskar och Antarktis. Dessutom saknas de i vissa öknar. Enligt "Mammal Species of the World listas" 51 släkten med...

10 fakta du antagligen inte visste om kameler

10 fakta du antagligen inte visste om kameler

Kamel, även kallad tvåpucklig kamel (Camelus bactrianus på latin), är en art i familjen kameldjur, som tillsammans med dromedaren utgör släktet kameler. Kamelen har två fettlagrande pucklar på ryggen. Den största delen av populationen är domesticerade och används i...

[/et_pb_section]