Välj en sida

Fyra olika typer av islandshästar…

Under åren har fyra olika typer av islandshästar avlats fram, även om det inte är större skillnad på hästarna. En typ avlades främst för jordbruk och körning och var mest avvikande från ridtyperna med lite större massa. Hjordar föddes även upp enbart för köttproduktion då det kalla klimatet gjorde att bönderna inte kunde hålla sig med nötboskap. Den mest kända typen av islandshäst kallades Flaxofoi och föddes upp i de sydvästra delarna av ön. Hästen påminner mycket om den engelska Exmoorponnyn.

[/et_pb_text]

Svenska Islandshästföreningen har cirka 6 000 medlemmar…

Intresset för islandshästen exploderade under 1960-talet i övriga Europa även om hästarna importerats från Island tidigare än så. De första islandshästarna i Sverige importerades redan under slutet av 1800-talet men det var först under 1960-talet som man importerade islandshästar i större skala. Under den här tiden var det dock inte så många som visste hur de extra gångarterna skulle ridas och många islandshästar var fortfarande tämligen vilda och oregerligaSvenska Islandshästföreningen startades år 1975 och har idag cirka 6 000 medlemmar.

Är väldigt långlivade…

Eftersom de lever ett långt liv är det absolut ingen brådska med att rida dem. En islandshäst strukturutveckling är vanligtvis fullbordad vid sju års ålder och de är som allra mest produktiva mellan åldern 8-18 år. Man kan nästan säga att deras hälsa sätter andra hästraser i skam!

Över 30 000 registrerade i Sverige…

Sverige finns det cirka 30 000 hästar registrerade. Detta är dock ingenting jämfört med hästarnas ursprungsland, i Island finns det nämligen cirka 100 000 islandshästar registrerade.

En vanlig myt om hästrasen…

En vanlig fördom om islandshästen är att den har ett lugnt temperament och därmed lämpar sig väl för nybörjaren. Detta är dock en felaktig bild, då temperamentet varierar otroligt mycket mellan individer. Generellt sett tränas islandshästen för att ha mycket framåtanda och vara känslig för ryttarens hjälper. Även om islandshästarna är små, så är de tillräckligt starka för att bära kraftigavuxna män.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om ekorrar

10 fakta du antagligen inte visste om ekorrar

Ekorrfamiljen (Sciuridae på latin), är en stor familj bland gnagarna. Den finns representerad på alla kontinenter utom Australien, Nya Guinea, Madagaskar och Antarktis. Dessutom saknas de i vissa öknar. Enligt "Mammal Species of the World listas" 51 släkten med...

10 fakta du antagligen inte visste om kameler

10 fakta du antagligen inte visste om kameler

Kamel, även kallad tvåpucklig kamel (Camelus bactrianus på latin), är en art i familjen kameldjur, som tillsammans med dromedaren utgör släktet kameler. Kamelen har två fettlagrande pucklar på ryggen. Den största delen av populationen är domesticerade och används i...

10 fakta du antagligen inte visste om älgar

10 fakta du antagligen inte visste om älgar

Vi har gjort oss kända för våra älgar som springer runt i skogen. Inte minst var det förr vanligt att tyska turister stal våra älgskyltar vi hade vid vägarna för att varna bilister om älgrika områden. De har blivit kallade för "skogens konung" under decennier av oss...

[/et_pb_section]