Välj en sida

Stjärnan på himlen kan ha varit en komet…

Den starkt lysande stjärnan i Betlehem var troligen en astrologisk kombinationen av Saturnus och Jupiter. Forskare säger också att stjärnan kan ha varit en nova eller en ny stjärna, alternativt en komet.

Ingen vet hur Jesus egentligen såg ut…

De flesta målningar av Kristus består av en långhårig och blåögd herre. Men i själva verket vet vi inte hur han ser ut, då bibeln aldrig nämner något om hans utseende. Troligtvis hade han dock inte blå ögon.

Maria Magdalena är ett stort frågetecken…

Relationen mellan Jesus och Maria Magdalena har alltid varit ett mysterium. Medan vissa teorier anser henne som hans fru gör andra det inte. Bibeln omnämner henne aldrig som hans fru, utan bara till namnet. Hon var med honom när han korsfästes och även när den tomma graven hittades.

Enligt bibeln sjöng han psalmer på korset…

Jesus föddes i en judisk familj och under det första århundradet hade judarna en tradition av att sjunga psalmer. Enligt bibeln sjöng Jesus Kristus även psalmer under sin tid på Golgata (korset), vilket dock många historiker och forskare ställer sig tveksamma till.

Motvilligt följde han sin fars råd…

Enligt bibeln var Jesus son till den Helige Anden, och ja, han var också gudomlig – men likaså var han också människa. Bibeln säger att han aldrig ville möta varken ångest eller smärta, men följde sin fars råd helhjärtat. Innan han greps bad han till den Allsmäktige i Getsemane.

10 fakta du antagligen inte visste om Romerska riket

10 fakta du antagligen inte visste om Romerska riket

Romarriket är det mest omtalade riket någonsin, och har satt enorma fotsteg på även dagens politik. Många av dess byggnader och ruiner finns kvar än idag för turismen att beskåda. I de svenska skolorna är det obligatoriskt att läsa om romartiden, och har du glömt det...

10 fakta du antagligen inte visste om Berlinmuren

10 fakta du antagligen inte visste om Berlinmuren

Aldrig någonsin har en mur diskuterats så mycket som Berlinmuren, bortsett möjligtvis den kinesiska muren. Syftet med muren var att åtskilja Väst- och Östberlin, och byggdes 13 augusti 1961 och föll 9 november 1989. Muren byggdes av Östtyskland för...

10 fakta du antagligen inte visste om Alexander den store

10 fakta du antagligen inte visste om Alexander den store

Alexander den store (Alexander III) är en av människans tids största fältherrar och föddes 20 juli 356 f.Kr. i Pella. Fram till sin död år 323 f.Kr. hann han med mer än vad någon annan tidigare har gjort när det kommer till krigshistoria. Böcker har skrivits i hans...