Välj en sida

Detta är vad färgerna representerar…

De traditionella tre färgerna för julen är gröntrött och guld. Grön har länge varit en symbol för liv och pånyttfödelse, rött ska symbolisera Kristi blod och guld representerar ljus liksom rikedom och kungligheter.

Spred sig i början på 1900-talet till Sverige…

Julgranar brukar växa fram till de är cirka 15 år gamla innan de huggs ner från granodlingar och blir till julgranar. Sedan 1850 har julgranar sålts i USA. Däremot har man sålt julgranar i Tyskland enda sedan 1400-talet. Den första rapporterade svenska inomhusgranen är från 1741. Men det var först under början av 1900-talet som det spred sig och blev populärt i Sverige. Till en början var det bara ute på landsbygderna man hade julgran.

Andar blev till tomtenissar…

I många europeiska länder trodde man förr att andar – både goda och onda – var aktiva under de tolv dagarna av jul. Dessa andar skulle så småningom utvecklas till jultomtens tomtenissar. Detta blev särskilt under inflytande av Clement C. Moores ”The Night Before Christmas” (1779-1863) illustrerad av Thomas Nast (1840-1902).

Klär julgransdekorationen med spindlar…

Polen hör det inte till ovanligheten att spindlar eller spindelnät pryder som julgransdekoration. Detta eftersom – enligt legenden – en spindel vävde en filt av spindelnät för Jesusbarnet. I själva verket anser polacker att spindlar är symboler för godhet och välstånd vid jul.

Och tur är väl det

Enligt statistik tar väldigt få livet av sig under julhelgen. Under våren är det som vanligast att självmord sker.

10 fakta du antagligen inte visste om påsken

10 fakta du antagligen inte visste om påsken

Påsken är den största högtiden under det kristna kyrkoåret och firas till minne av Jesu Kristi lidande, död och uppståndelse. Den kristna påsken är till sin natur, både genom händelser och tidpunkten när den infaller, kopplad till den judiska påsken, vilken firas till...

10 fakta du antagligen inte visste om Mors Dag

10 fakta du antagligen inte visste om Mors Dag

För vissa är Mors Dag årets största och mest betydelsefulla dag! Har du glömt att hänga ut flaggan behöver du inte oroa dig, då det ännu inte är en officiell flaggdag, likt grannlandet Finland. Men förhoppningsvis är det en officiell flaggdag även hos oss i Sverige...