Julius Caesar hade en mystisk sjukdom…

Enligt Suetonius och Plutarkos drabbades Caesar vid ett par tillfällen av anfall, som tolkats på flera olika sätt. En vanlig tolkning är att anfallen var epileptiska, men de har även ansetts vara orsakade av malaria eller att de kan ha varit migränanfall.

Caesar en viktig del av serien Asterix och Obelix…

Julius Caesar är också en viktig figur i den tecknade serien Asterix av René Goscinny och Albert Uderzo. I denna serie har Caesar ockuperat hela Gallien utom den lilla by som Asterix och Obelix bor i, något som retar Caesar till vansinne. Som om detta inte vore nog brukar Asterix och Obelix vid lämpliga tillfällen stöta på Caesar och reta honom lite extra. Caesar brukar ibland försöka gillra fällor åt Asterix och Obelix. Dessa misslyckas dock alltid vilket retar upp honom ännu mer, något som ibland formuleras i serien som att Caesar får ”gallfeber”.

Han tillfångatogs av pirat…

Den unge Julius Caesar begav sig till Rhodos för att studera retorik, men på väg dit tillfångatogs han av pirater som han lyckades charma och blev efter en stor lösensumma frisläppt. Efter hans frigivning rekryterade han soldater hos civilbefolkning, tillfångatog piraterna och korsfäste dem. Han förmildrade dock deras lidande genom att skära halsen av dem när de hängde på korset.

Caesars vägran mot senaten startade inbördeskrig…

Senaten blev alltmer oroad över Caesars stora framgångar och motarbetade honom i allt högre grad. Till slut vägrade Julius Caesar att lyda kommando från senaten, och ledde istället sina 1 500 soldater över floden Rubicon. Hans vägran resulterade i ett inbördeskrig.

Kan Caesar ha haft en manlig älskare…?

En mindre känd faktum är att Caesar hånades med anklagelser om att ha en kärleksaffär med kung Nicomedes av Bithynia. Huruvida det bara var lösa rykten eller om det i själva verket faktiskt stämde lär vi dock aldrig få reda på!

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

Sir Isaac Newton föddes den 25 december 1642 Woolsthorpe-by-Colsterworth i Lincolnshire i England och avled den 20 mars (31 mars enligt nya stilen) 1727 i Kensington i London. Han var en engelsk naturvetenskapsman, matematiker, teolog (antitrinitarian) och alkemist...