Välj en sida

Tack gode gud för att detta stoppades…

Amerikanska Air Force tog fram en topphemlig plan för att detonera en atombomb på månen. Detta för att visa sin militära styrka och skrämma sovjeterna utan att någon behövde sätta livet till. Det hela blev dock aldrig av, och vi tackar ödmjukast för att vi fick behålla månen hel. Den matematiska modellen för explosionen gjordes av Carl Sagan.

Så blev GPS-tekniken tillgänglig för allmänheten…

Sovjetunionen sköt ner ett koreansk civilflygplan av modellen Boeing 747, som omedvetet tog sig in i sovjeternas luftrum under det kalla kriget och dödade alla 269 passagerare. Denna incident fick USA att göra GPS-tekniken tillgänglig även för civilt bruk.

Kanada mobiliserade av nervositet…

Den kanadensiska regeringen flyttade större delar av sina militära resurser till de norra delarna av landet under kriget. Detta för att hävda sin suveränitet i Arktis, som sovjeterna hade uttryckt intresse för.

Biblar blev till toalettpapper…

Under krigets gång skickade Amerika 20 000 biblar till Rumänien för att provocera sovjeterna. Rumänerna valde dock att använda biblarna som toalettpapper istället, eftersom det var en stor brist på just detta i landet. Snopet, USA.

Fiaskoprojektet

CIA hade fler dumma planer som gick käpprätt åt pipsvängen, kort sagt. Under en period i kalla krigets gång satte de små mikrofoner på katter, som skulle spionera på sovjeterna. Ingen skulle misstänka en katt. Projektet lades dock ner omedelbart när den första katten strax blev överkörd av en bil i Sovjetunionen. Att projektet kostade totalt cirka 15 000 000 dollar gör inte saken så mycket roligare för amerikanarna.

10 fakta du antagligen inte visste om Romerska riket

10 fakta du antagligen inte visste om Romerska riket

Romarriket är det mest omtalade riket någonsin, och har satt enorma fotsteg på även dagens politik. Många av dess byggnader och ruiner finns kvar än idag för turismen att beskåda. I de svenska skolorna är det obligatoriskt att läsa om romartiden, och har du glömt det...