Välj en sida

Den första artikeln, ”10 fakta du antagligen inte visste om katter”, blev omåttligt populär och välläst. Därför bjuder vi nu på en uppföljare om de söta små möss- och fågelmördande keldjuren! Håll tillgodo!

Kan överleva oerhört höga fall…

Det har dokumenterats att katter överlevt fall på 320 meter landande på hård betong. Deras ”rätande reflex” sägs vara räddningen.

En delikatess i Kina…

Varje år får i snitt 4 000 000 katter sätta livet till i Kina, då de äts som en form av delikatess. Även hund är populärt att tillaga, framförallt under de årliga hundfestivalerna.

1,16 meters skillnad…

Den katt som mätts upp till att vara världens längsta sträckte sig hela 1,23 meter när den var fullt utsträckt. Detta kan jämföras med världens minsta fullvuxna katt, som endast är 7 cm när den är helt utsträckt.

Gör gott för ditt mående…

Enligt forskarstudier kan ett kattägande reducera risken att få hjärtattacker eller strokes med hela en tredjedel.

Mer än 5 gånger fler muskler än oss…

Katterna har hela 32 olika muskler som endast kontrollerar den yttre delen av örat. Detta kan jämföras med människor, som endast har sex muskler avsedda till samma funktioner.

10 fakta du antagligen inte visste om kråkor

10 fakta du antagligen inte visste om kråkor

Kråkor ingår i familjen kråkfåglar. Flera internationella auktoriteter delar numera upp kråkan i de två distinkta arterna; gråkråka (Corvus cornix) och svartkråka (Corvus corone), medan andra auktoriteter, exempelvis BirdLife Sverige, fortsätter att behandla dem som...

10 fakta du antagligen inte visste om leoparder

10 fakta du antagligen inte visste om leoparder

Leoparder (Panthera pardus) är ett av de fyra stora kattdjuren av släktet Panthera. De förekommer i Afrika och i södra delar av Asien. Arten kännetecknas av svarta fläckar på orangegul päls, men inte alla individer har denna färgsättning. En svart individ benämns i...

10 fakta du antagligen inte visste om honungsbin

10 fakta du antagligen inte visste om honungsbin

Honungsbin (Apis på latin) är ett släkte i insektsordningen steklar som tillhör familjen långtungebin. Samtliga arter utom det vanliga honungsbiet - som du bland annat finner här i Sverige - har asiatisk utbredning. Men det är inte bara honungsbin som producerar...