Välj en sida

Världens populäraste husdjur, katten, är inte bara oändligt söt, utan också intelligent och en suverän jägare. I princip alla jordens människor har någon gång under sin livstid klappat dessa vackra hårbollar, och därför bjuder vi här på tio fakta som du antagligen inte kände till om våra fyrfotade vänner.

Långhårig päls har avlats fram…

Nästan alla katter hade korthårig päls till omkring 100 år sedan. För cirka 100 år tillbaka hade det nämligen blivit ett mode och extremt populärt att äga en katt, vilket också resulterade i att människans experimenterande började inom avel hos olika raser.

Käkarna kan inte röra sig sidledes…

Har du alltid undrat varför katter inte kan tugga alltför stora bitar av mat? Det beror helt enkelt på den enkla anledningen att katters käkar inte kan röra sig i sidled, till skillnad från oss människor!

Kattungar sover för att växa…

En av anledningarna till att kattungar sover oerhört mycket mer än vuxna katter beror på att ett hormon som får dem till att växa enbart släpps lös under sömnen. Det vill säga; ingen sömn, inget växande.

26 öronmuskler fler än människan…

En katt har hela 32 muskler som kontrollerar deras öron, jämfört med oss människor som bara har sex styck. Detta gör också att en katt kan rotera sitt öra i 180 grader!

Första kattuppvisningen redan under 1800-talet…

Den första kattuppvisningen någonsin skedde i London under år 1871. Sedan dess sker kattuppvisningar världen över och människor tävlar ständigt med sina renrasiga katter!

10 fakta du antagligen inte visste om kråkor

10 fakta du antagligen inte visste om kråkor

Kråkor ingår i familjen kråkfåglar. Flera internationella auktoriteter delar numera upp kråkan i de två distinkta arterna; gråkråka (Corvus cornix) och svartkråka (Corvus corone), medan andra auktoriteter, exempelvis BirdLife Sverige, fortsätter att behandla dem som...

10 fakta du antagligen inte visste om leoparder

10 fakta du antagligen inte visste om leoparder

Leoparder (Panthera pardus) är ett av de fyra stora kattdjuren av släktet Panthera. De förekommer i Afrika och i södra delar av Asien. Arten kännetecknas av svarta fläckar på orangegul päls, men inte alla individer har denna färgsättning. En svart individ benämns i...

10 fakta du antagligen inte visste om honungsbin

10 fakta du antagligen inte visste om honungsbin

Honungsbin (Apis på latin) är ett släkte i insektsordningen steklar som tillhör familjen långtungebin. Samtliga arter utom det vanliga honungsbiet - som du bland annat finner här i Sverige - har asiatisk utbredning. Men det är inte bara honungsbin som producerar...