Det kan väl ändå inte finnas någon som ogillar att kramas? Tänk er själva att komma hem till er partner efter en lång dag i skolan eller på jobbet, och få lägga krama om sin andra halva, istället för att tänka på bekymmer eller arbete som stressar upp din kropp! Vi tycker att alla bör kramas lite mer, och bjuder härmed därför på lite nyttig fakta om just kramas – så du även vet varför du bör göra det oftare!

Minskar ensamhetskänslan…

En kram stimulerar ditt nervsystem och minskar samtidigt känslan av ensamhet, du får lättare att hantera din rädsla, ökar självkänslan, minskar spänningarna och du kommer att känna dig mer uppskattad – oavsett vem kramen kommer ifrån.

Släpper lös ett ”gladhormon”…

Att både kramas och mysa släpper lös oxytocin – ett hormon som gör allt från att du känner dig glad till att känna samhörighet med andra.

Hjälper din fysiska hälsa…

Fler kramar ger ett lägre blodtryck. De hormoner som frisätts i kroppen efter en kram är inte bara bra för dina känslor – de kan också hjälpa din fysiska hälsa. När någon berör dig fysiskt aktiveras tryckreceptorer som skickar signaler till vagusnerven, ett område i hjärnan som bland annat är ansvarig för ditt blodtryck.

Stärker ditt immunförsvar…

Att kramas och mysa med varandra förstärker också ditt immunförsvar! När du är kär kan du ofta känna dig oövervinnelig, då upplever du hormonet oxytocin som frisätts i kroppen. Detta må-bra-hormon gör att det känns som om ingenting kan skada dig, som också kan vara till en fantastisk fördel. Oxytocin ökar också andra hormon som gör att du är mindre mottaglig för infektioner – och lättare kan bekämpa pågående infektioner.

Stärker likväl er relation…

Att kramas mycket i en relation stärker faktiskt också relationen. Ofta glömmer man efter en tid hur viktig fysisk beröring faktisk är. När ditt arbete är stressande och du kommer hem kan det ibland vara svårt att fokusera på annat än jobbet. På så vis ger du en negativ belastning på din relation. Tänk istället att komma hem och gosa med din partner, om bara i tio minuter om dagen. Dessa korta pauser från stressen i vardagen kommer inte bara att ge dig alla andra fördelar som nämns här, utan kommer också att fördjupa er relation avsevärt.

10 bisarra världsrekord inom sex

10 bisarra världsrekord inom sex

Människan är tävlingsinriktad - den saken är vi nog alla ganska överens om. Och då betyder det samtidigt att vi gärna skriver upp våra rekord. Idag finns det en officiell rekordbokshållare som kallas för Guinness Rekordbok. Och att det finns en hel del skumma rekord...

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

De flesta relaterar nog hormoner till tonåringar - men sanningen är att vi alla ständigt bär på hormoner. Hormoner är molekyler som fungerar som budbärare från en cell eller ett organ i kroppen till en annan cell eller grupp av celler. Alla flercelliga organismer...

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

Genetik, ärftlighetslära, är en vetenskap inom biologin som studerar hur egenskaper nedärvs, hur genomet (arvsmassan) är uppbyggt och fungerar, hur förändringar av generna (arvsanlagen) uppstår, samt den biologiska variationen. Just vårt genetiska arv har blivit en...