Krokodiler äter upp varandra…

Cirka 99% av alla krokodilavkommor äts upp under det första året efter födseln. Deras största fiender är stora fiskar, hägrar, varaner och även vuxna krokodiler.

Krokodilskinn en statussymbol…

Krokodilskinn anses vara ett av det finaste material man kan bära, och är oerhört dyrbart på grund av dess hållbarhet och mjukhet. Det är ett stort tecken på status i stamsamhällen att bära krokodilskinn.

Äldre än Tyrannosaurus Rex…

Det är minst sagt ett gammalt djur och har funnits sedan cirka 240 000 000 år tillbaka här på jorden. I regel kan en krokodil bli cirka 80 år gammal i det fria. Detta kan jämföras med Tyrannosaurus Rex, som levde för cirka 65 000 000 – 68 000 000 år sedan.

Begreppet ”krokodiltårar”…

Krokodiltårar är ett uttryck för hycklad eller spelad sorg. Uttrycket kommer från folkloristiska legender där det berättas om krokodiler som gråter för att locka till sig byten, eller krokodiler som gråter för de offer som de slukar. Krokodiler kan dock gråta eftersom de har tårkörtlar, men inte på grund av att de är ledsna utan för att utsöndra natrium. De får i sig natrium i form av salt genom sin föda och av salter i vattnet.

Levde även i Norden för länge sedan…

Norden har det vid tillfällen berättats om krokodiler som hittats eller setts i skogar och vattendrag, en del vilka med säkerhet kan ha varit ett dumpat husdjur. Man har även funnit spår efter fossila arter.

10 fakta du antagligen inte visste om gorillor

10 fakta du antagligen inte visste om gorillor

Gorillor är ett släkte marklevande växtätande primater i Afrika. De är den största arten primater, med lika lång kropp som en människa men axelbredare och avsevärt tyngre. Gorillorna är människans närmast levande släkting efter schimpanserna – samtidigt som människan...

10 fakta du antagligen inte visste om isbjörnar

10 fakta du antagligen inte visste om isbjörnar

Isbjörn (Ursus maritimus på latin) är en köttätande björn som förekommer i arktiska områden, vilket omfattar norra ishavet, dess omgivande hav och landmassor. Den är tillsammans med kodiakbjörnen den största björnen inom familjen och har utvecklat en rad egenskaper...

10 fakta du antagligen inte visste om illrar

10 fakta du antagligen inte visste om illrar

Iller (Mustela putorius) tillhör släktet mårddjur. Den hör hemma i Nordafrika och västra Eurasien. Den är övervägande mörkbrun, med ett blekare område på nederdelen av buken och en mörk mask över huvudet. Jämfört med mink – som också hör till släktet mårddjur – är...