Vägrade tro på en ung planet…

Leonardo Da Vinci blev övertygad om att jorden var äldre än det som nämns om dess ålder i bibeln efter att ha studerat floden Erosion. Och visst tusan hade han rätt.

Tur att hon mestadels är glad i alla fall…

Ett datorprogram har kunnat identifiera ansiktsuttrycket på Da Vincis berömda tavla Mona Lisa (som du ser på bilden nedan). Hon är, enligt programmet, 83% glad, 9% äcklad, 6% orolig och 2% arg. Vad får man för humör då?

Blev hemskolad…

Da Vinci hade sin skolundervisning hemifrån och saknade kunskaper om grekiska och latin, vilket på den tiden var ganska utbrett.

En sann djurvän…

Leonardo var en riktig djurvän. Det hörde inte till ovanligheterna att han gick till marknaden för att köpa djur instängda i burar, bara för att kunna släppa dem lösa igen.

Jag tror dock han kan vila lugnt

Leonardos sista ord innan han somnade in var: ”Jag har förödmjukat Gud och människan. Mitt jobb nådde aldrig den kvalitén det borde ha gjort”.

Skulle ha dömts till döden…

Da Vinci skulle egentligen ha dömts till döden för sodomi (anal- och oralsex) , men då inget vittne framträdde gick det inte att styrka hans skuld.

Läs även…

10 fakta du antagligen inte visste om Alexander den store

10 fakta du antagligen inte visste om Alexander den store

Alexander den store (Alexander III) är en av människans tids största fältherrar och föddes 20 juli 356 f.Kr. i Pella. Fram till sin död år 323 f.Kr. hann han med mer än vad någon annan tidigare har gjort när det kommer till krigshistoria. Böcker har skrivits i hans...

10 fakta du antagligen inte visste om fartyg och båtar

10 fakta du antagligen inte visste om fartyg och båtar

Vi svenskar kanske inte är det rätta folket att prata om fartyg och båtar egentligen, med tanke på den historia vi har bakom oss när det kommer till det berömda regalskeppet Vasa, som sjönk strax efter avfart. Vi kanske därför ska nöja oss där, och direkt bjuda på tio...