1
1 poäng

Linux, eller GNU/Linux, är ett Unix-liknande operativsystem som till största delen, och i några varianter helt, består av fri programvara. Det består i allmänhet av central programvara från GNU-projektet, kärnan Linux samt annan programvara från tusentals andra projekt. Det är ett av de mer framstående exemplen på vad utveckling med fri programvara och öppen källkod har åstadkommit i modern tid. Operativsystemet Linux har bland annat gjort sig känt för att ofta användas som operativsystem i serversystem. Har du kört någon Linux-dist tidigare? Här är åtminstone tio fakta som du kanske inte kände till om det finskutvecklade operativsystemet!

Stängde in sig i sitt sovrum för att skapa Linux…

År 1991 stängde datavetenskapsstudenten Linus Torvalds in sig i sitt sovrum för att skapa en kärna till ett operativsystem som vi idag kallar för GNU/Linux. Efter flera veckors kodande hade han lyckats skapa en fungerande kärna som bestod av 10 250 rader med kod. År 2014, 23 år senare, hade kärnan uppnått version 3.18 och bestod istället av 18 997 848 rader av kod. Bara under år 2014 växte kärnan med cirka 1 000 000 rader kod.

Tusentals mjukvarubidragare…

Jim Zemlin, verkställande direktör för Linux Foundation, har tidigare sagt i en intervju att inget mjukvaruprojekt har lyckas integrera ansträngningar från totalt 4 169 utvecklare så bra, där hälften dessutom bidrog för första gången.

Namnet Linux kommer så klart från Linus…

Linus Torvalds (se bild ovanför) var bara 21 år gammal när han skrev sin första Linux-kärna. Namnet ”Linux” härstammar, kanske inte helt oväntat, från hans förnamn.

Endast 2% av Torvalds ursprungliga kod finns kvar…

Majoriteten av kärnan består av C-programmering, och endast cirka 2% består idag av kod skriven av skaparen, herr Torvalds.

Problem med den växande kärnan…

Dagligen läggs det till cirka 4 500 rader av kod i kärnan och hela 1 500 rader ändras eller tas bort. Ett ”växande problem” för utvecklarna är att kärnan börjar att bli för stor.

Var nära på att få byta namn…

En man vid namn William Della Croce Jr registrerat namnet ”Linux” och krävde royalty för att använda sitt namn och varumärke. Han gick dock med på att överlämna sitt varumärke till Linus senare, och det får vi vara glada över!

Yggdrasil…

Den första officiella distributionen av GNU/Linux var Yggdrasil (bild nedanför) och lanserades i CD-format år 1992. Red Hat var dock en av de första distarna att först nå ut till datacentraler och företag år 1999.

Världsledande inom superdatorer…

Cirka 90% av världens alla superdatorer använder sig utav GNU/Linux som operativsystem. Endast 7,3% av alla så kallade superdatorer använder sig utav Microsofts operativsystem Windows.

Används mer och mer för specialeffekter…

Ett hårt argument hos Windows-användare har varit att Gnu/Linux saknar bra applikationer för bild- och videoredigering. Men låt oss överbevisa de en gång för alla; specialeffekterna i filmen Titanic (1997) är helt skapat i ett Linuxbaserat program. Likaså är alla effekter i filmen Avatar (2009) skapade i ett Linuxprogram. Räcker det?

Så mycket hade det kostat om det inte vore ideellt…

Tro det eller ej, men enligt en studie gjord av den europeiska unionen skulle det idag kosta cirka 1,14 miljarder dollar att återskapa kärnan i Linus Torvalds operativsystem, om alla medverkande hade varit anställda i ett företag. Då kan man kanske koppla hur mycket kod det faktiskt rör sig om i kärnan.

Det finns åtminstone en pingvin i Finland…

Linuxkärnans officiella maskot är en pingvin vid namn Tux. Idén kommer från självaste Linus själv.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win