Jag kan omöjligt vara den enda som klär upp mig i skidglasögon så fort lök ska hackas? Eller? Löken (Allium på latin) är ett växtsläkte med omkring 550-700 arter, varav åtta förekommer vilt i Sverige. Flera odlas som köksväxter såsom gräslök, purjolök, vitlök, salladslök och matlök. Lökarna är fleråriga örter som växer i tempererade områden på norra halvklotet, förutom några få arter i Chile, Brasilien och tropiska områden i Afrika. Med största sannolikhet använder du olika lökar nästan dagligen i din matlagning, och här bjuder vi därför på tio fakta som du kanske inte kände till om något så vardagligt som just löken!

Ingen nyhet i våra maträtter direkt…

Lök har varit en del av människans kost i mer än 7 000 år tillbaka. Arkeologer har upptäckt spår av lök som går tillbaka till hela 5 000 år f Kr.

Självklart går det att kylskåpsförvara en uppskuren lök…

Så du har skivat en halv lök och vill lagra den andra halvan kylskåpet för att använda vid ett senare tillfälle, men du har alltid hört att uppskuren lök är bakteriefällor som kan bli mycket giftig under bara nattens gång, och utveckla giftiga bakterier som kan orsaka en infektion i magen eller i värsta fall matförgiftning? Oroa dig inte, detta är bara en gammal myt. Hur myten har uppkommit är dock oklart, men vill du spara halva löken i kylskåpet har du absolut ingenting att vara rädd för!

En symbol för forna Egypten…

Gamla egyptierna dyrkade löken och trodde att deras sfäriska form och koncentriska cirklar symboliserade evighet. I själva verket var lök ofta placerade i gravar hos faraos, eftersom de troddes åstadkomma välstånd i livet efter detta.

Lika farlig som choklad för hundar…

Lök är det sista som du bör lägga i din hunds matskål! Detta beror på att lök kan försvaga en hunds röda blodkroppar, vilket leder till anemi som i värsta fall kan leda till döden för ditt husdjur.

Användes som valuta under medeltiden…

Under medeltiden användes lök ofta som en form av valuta, och du kunde betala allt från din hyra till tjänster med lökar. Det ansågs också vara oerhört fint att ge bort en lök till någon i form av en gåva.

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...

10 fakta du antagligen inte visste om socker

10 fakta du antagligen inte visste om socker

Socker är en av världens äldsta ingredienser. Folket i Nya Guinea var troligen de första att tämja sockerrör runt år 8 000 f.Kr. Idag är sockret ett av de största hälsoproblemen vi har här i världen, och i många länder vill det införas skatt för produkter med höga...