Välj en sida

Vi på redaktionen har i princip fullt upp med att fira våra mammor på mors dag, men för dig som har fått några sekunder över kanske vill överraska din mamma med lite kul ”det här visste du inte”-fakta om just mammor? I så fall har vi vad du behöver nedanför!

2,4 miljarder mammor…

Det finns cirka 2,4 miljarder mammor här på jorden i skrivande stund! Och varje sekund blir cirka 4,3 kvinnor mamma för första – eller ännu en – gång.

Från 7-10 barn till två…

I snitt har varje mamma två barn världen över. 1950 var statistiken uppe på 3,5 barn och år 1700 låg den på 7-10 barn.

Så oroa dig inte över att vara en äldre mamma…

Forskning har visat att de mammor som föder barn senare i livet också i snitt lever ett längre liv.

Födde 69 barn…

Världsrekordet på den mamma som har fött flest barn som någonsin dokumenterats var Mrs. Vassilyev från Ryssland. Mellan åren 1725 – 1765 födde hon hela 69 (!) barn. Majoriteten av barn var trillingar och tvillingar.

Märkligt krav på kinesiska astronauter…

Kvinnliga astronauter i Kina måste vara gifta mammor för att få ta sig upp till rymden. Känn ingen press, kineser!

10 fakta du antagligen inte visste om människan

10 fakta du antagligen inte visste om människan

Människan - eller Homo sapiens, som betyder den "visa människan på latin - är ett däggdjur av släktet Homo. Människan tillhör familjen hominider och som i sin tur tillhör ordningen primater. Alla nu levande människor tillhör underarten Homo sapiens sapiens. Men det...

10 fakta du antagligen inte visste om reumatism

10 fakta du antagligen inte visste om reumatism

Reumatism är ett tillstånd i lederna och bindväven som är förknippat med smärta och funktionsnedsättning. Med tiden har forskning delat upp reumatism i cirka 200 olika sjukdomar. I början av 1900-talet visade sig reumatisk feber bero på bakterier (Hemolytiska...