Välj en sida

Maneter stängde ett kärnkraftverk…

Under år 2008 fick ett kärnkraftverk i Kalifornien, USA, tas ur bruk på grund av ”en plötsligt snabb tillströmning av maneter”. 

[/et_pb_text]

Ett av de äldsta djur vi känner till…

Maneterna har levt i över 500 000 000 år på jorden – vilket också gör dem till det äldsta multiorganiska djur som vi i dag känner till.

Experiment har gjorts…

Under år 2011 lyckades forskare framgångsrikt att transplantera en manetergen i en havande kattmamma och fick hennes kattungar till att lysa en grön fluorescerande färg från deras födsel.

Nasa skickade ut maneter till rymden…

Under år 1991 utförde amerikanska Nasa ett minst sagt underligt experiment. De placerade nästan 2 500 maneter i omloppsbana runt jorden. När de hämtades in igen var antalet istället 60 000, då de hade fortplantat sig.

Används inom läderindustrin…

Manetskinn kan användes för att göra en form av läder. Designern Yurii Kasao har utvecklat ett material som härstammar från maneter, som erbjuder ett alternativ till att använda koläder till accessoarer och andra små varor.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om hajar

10 fakta du antagligen inte visste om hajar

Hajar är en av tre grupper broskfiskar, med dryga 500 kända arter. De lever i huvudsak i havet men ett fåtal arter har även perioder i sötvatten. Typiskt för hajar är att de saknar simblåsa men istället har andra lösningar på flytkraft. Bland annat har de en stor...

10 fakta du antagligen inte visste om ekorrar

10 fakta du antagligen inte visste om ekorrar

Ekorrfamiljen (Sciuridae på latin), är en stor familj bland gnagarna. Den finns representerad på alla kontinenter utom Australien, Nya Guinea, Madagaskar och Antarktis. Dessutom saknas de i vissa öknar. Enligt "Mammal Species of the World listas" 51 släkten med...

10 fakta du antagligen inte visste om kameler

10 fakta du antagligen inte visste om kameler

Kamel, även kallad tvåpucklig kamel (Camelus bactrianus på latin), är en art i familjen kameldjur, som tillsammans med dromedaren utgör släktet kameler. Kamelen har två fettlagrande pucklar på ryggen. Den största delen av populationen är domesticerade och används i...

[/et_pb_section]