Efter Aladdin öste företaget ut nya godismärken…

Efter Aladdinaskens intåg i de svenska hemmen blev det bara fler och fler nya godismärken, och några av de största, som än idag säljs, är bland annat JappDaim och Co-Co1934 lanserade företaget även det omåttligt populära tuggummit Toy, som nu på senare år har börjat att bli populärt igen.in.

Mmm… Marabou…

Deras slogan känner du nog till mer än gott och väl, men det var faktiskt inte förrän en reklamfilm på TV år 1956 som den först lanserades. I reklamfilmen medverkade både Sture Lagerwall och Yvonne Lombard.

Även Estrella ägs av Marabou…

På 1960-talet expanderade chokladtillverkaren genom att köpa upp snackstillverkaren Estrella och bageriet Diwong. Köpen finansierades genom en försäljningen av Findus till schweiziska Nestlé och slutfördes år 19621976 inledde Marabou ett nytt amerikanskt samarbete, nu med Hershey, som även blev delägare i Marabou-koncernen. År 1980 började Hershey även sälja Daim i USA, som har gjort stor succé i utlandet.

Och fler företag därtill…

År 1979 köpte Marabou även Göteborgs kex, som var i behov av en större aktör i samband med investeringar. Några år senare, 1982 för att vara mer exakt, tog Marabou tillsammans med systerbolaget i Norge Freia över chipstillverkaren Maarud. Efterhand integrerades Maarud och Estrellas verksamheter. År 1984 köpte företaget dessutom in sig i Slotts i Uppsala.

Dotterbolaget och moderbolaget blir ett och samma…

År 1990 sammanslogs Marabou med moderbolaget Freia till det nya bolaget Freia-Marabou. Norsk HydroProcordia Food och Paulig var några av ägarna. År 1993 köptes dock företaget av Kraft General Foods, nuvarande Mondelēz International, för totalt tre miljarder norska kronor. De båda varumärkena Marabou och Freia finns dock kvar än idag.

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

Finns det någon som inte älskar kakor, egentligen? Förr hörde det till det formella att baka sju sorters kakor om man skulle bjuda hem något - lyckligtvis har detta förändrats, och idag är det i princip lika billigt att köpa kakor i butiken som det är att baka hemma...

10 fakta du antagligen inte visste om curry

10 fakta du antagligen inte visste om curry

Curry betyder egentligen "kryddad sås", men i Sverige menar man med curry istället vanligen en kryddblandning som alltid måste innehålla gurkmeja, som ger curryn den karaktäristiska orangegula färgen. Kryddblandningar av motsvarande sort kallas på den indiska...