Välj en sida

M&M´s är en sorts chokladkonfektyr som i sitt originalutförande består av mjölkchoklad med ett skal (dragé) av sockerkaramell. M&M´s tillverkas i färgerna röd, gul, blå, grön, orange och brun – med undantag för kampanjer eller de extra färger som går att beställa på deras hemsida. Flera andra varianter än mjölkchoklad finns, bland annat de som är fyllda med jordnötter, jordnötssmör, mandel eller riscrisp. Sockeröverdraget gjordes för att chokladen skulle ”smälta i munnen och inte i handen”, vilket också var produktens slogan under många år. Här följer ytterligare tio fakta som du måste veta om världens godaste och sötaste chokladbitar.

Var avsett för amerikanska soldater…

När Forrest var i England under andra världskriget för att lansera sin välkända Mars-choklad upptäckte han tidigt att många brittiska soldater bar på små chokladbitar i rörformade paket. Detta tog han med sig till USA, och till en början var M&M´s till för de amerikanska soldaterna, som enkelt kunde bära med sig sin choklad i plaströr, just för att slippa smält choklad i fickorna.

Blev stämda av Robert Burck…

M&M´s har haft sin andel av konstiga stämningar mot sig. År 2008 stämde Robert ”The Naked Cowboy” Burck – som uppträder med sin gitarr iklädd endast cowboytillbehör och underkläder – M&M´s på miljontals dollar efter att bolaget hade visat bilder som presenterade en M&M´s-figur med gitarr och vita cowboystövlar i en annonskampanj. Burck hävdade att annonserna hade gett ett intryck av att han också gjorde reklam för M&M´s. De två parterna nådde till slut en förlikning.

Blev anklagade för att förstöra biodlingar

Kan något så oskyldigt som M&M´s bli anklagade för något bisarrt? Absolut! År 2012 anklagade biodlare en närliggande godisfabrik producerades M&M´s för att ha ”förorenat” deras biodlingar. Detta då bina plötsligt började producera honung i rött och blått. Man misstänkte att det hade med färgämnena från godisfabriken att göra, men vid en närmare titt visade det sig att M&M´s var helt oskyldiga- eller ja, mer eller mindre. Bina hade nämligen varit ute på upptäcktsfärd till en biogasodling, där en container med gamla M&M´s låg slängda.

Rött försvann under 70- och 80-talet…

Under en period på 70- och 80-talet kunde du inte äta rödfärgade M&M´s-godisar. Anledningen var att färgämnet förbjöds av amerikanska FDA, då det hade visat sig att vissa specifika ämnen i färgen kunde leda till cancer. Däremot innehöll M&M´s aldrig just detta specifika färgämne, men stoppades ändå för att inte skapa kontrovers. Först år 1987 kunde du åter igen smaska i dig de rödfärgade chokladbitarna!

Alla M&M´s är goda – utan de bruna uppenbarligen…

Detta låter så osannolikt att det är ofta tros vara en vandringssägen, men det är faktiskt 100% sant: det legendariska rockbandet ”Van Halen” krävde att M&M´s regelbundet skulle finnas tillgängliga på backstage – men helt utan de brunfärgade! Det här konstiga kravet ställdes under deras världsturné år 1982.

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

Hamburgare må vara en av de mest sålda färdiga maträtterna i världen, där bland annat McDonalds, Burger King och Max med flera figurerar som givna leverantörer. Men inget går väl hem mer än en hemmagjord hamburgare med grönsaker, mängdvis med ost och ett eget tillagat...

10 fakta du antagligen inte visste om korv

10 fakta du antagligen inte visste om korv

Korv avser vanligen en livsmedelsprodukt som innehåller kött och som tillverkas i avlång form. De finns i alla möjliga olika längder, tjocklekar och typer av kött. Korv fungerar alltid som huvudrätt, tilltugg eller smörgåspålägg, och kan vara såväl ett billigt...