Välj en sida

Mozarts fru gifte om sig efter hans död…

Efter att Mozart dog vid 35 års ålder, gifte hans fru om sig med en dansk diplomat. På hennes gravsten står det dock skrivet: ”Här ligger Mozarts änka begravd”.

En riktig charmör – redan som barn…

Redan vid sju års ålder spelade han en konsert för Wiens kungligheter. Olyckligtvis ramlade Mozart, men fick hjälp upp av Marie Antoinette. Efter att han fick hjälp upp friade han – redan vid sju års ålder – till henne.

Samarbetade med Benjamin Franklin…

Den amerikanska uppfinnaren Benjamin Franklin (som bland annat uppfunnit åskledaren) uppfann ett musikinstrument, som använde sig utav glas och vatten. Detta instrument hjälpte Mozart till att skriva låtar till.

Skrev riktigt snuskiga brev till sin kusin…

När Mozart inte satt och skrev ett av hans 600 mästerverk, skrev han istället snuskiga brev till sin kvinnliga kusin och sade att han ville ”bajsa på hennes näsa” och titta på när det ”droppar ner på hennes haka”. Breven finns bevarade än i dag. Det trodde du antagligen aldrig om Mozart, va?

118 olika teorier…

Den exakta anledningen till Mozarts död är fortfarande okänd. Forskare har föreslagit åtminstone 118 olika teorier om hans dödsfall; allt från influensa till kvicksilverförgiftning.

10 fakta du antagligen inte visste om musik

10 fakta du antagligen inte visste om musik

Är du laddad inför lördagens final av Eurovision Song Contest 2016? Om inte, så bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om musik i all dess form, så att du kan prata omkull de som håller på fel land under finalomgången. För du håller väl på Sverige? Håll...

10 fakta du antagligen inte visste om opera

10 fakta du antagligen inte visste om opera

Ordet "opera" härstammar från det latinska "opus", och är en form av musikteater, förknippad med den västerländska konstmusiken från barocken och framåt. Opera brukar ofta förknippas till ett sångsätt, vilket egentligen är fel, då det i strikt mening är en genre. Här...