Välj en sida

Därför är den också svårklippt…

Och på tal om tånaglar. Din tånagel är nästan dubbelt så tjock som dina fingernaglar är.

En myt att de inte slutar växa när man dör…

I filmer har du kanske fått höra att hår och naglar inte slutar att växa. Det här påståendet stämmer inte riktigt. Hår och naglar ser dock längre ut när man varit död en stund på grund av att huden drar sig tillbaka.

Tänder försvinner inte – men naglar gör…

Du kanske också har hört att en tand försvinner om du lägger den i ett glas med Coca-Cola under nattens gång? Det här påståendet stämmer inte heller. Däremot, om du lägger en bit av din avklippta nagel i ett glas Coca-Cola kommer den att ha lösts upp efter bara fyra dagar. Prova själv!

Brr, mysigt…

De längsta naglarna som någonsin uppmätts tillhörde en indisk man och var hela 121,92 cm långa. Sexigt.

Därför uppstår vita prickar

Ännu en myt om naglar som du säkerligen har fått höra är om de ”vita prickarna” som kan uppstå periodvis på naglarnas ytor. Du har säkert fått höra att man har brist på kalcium i kroppen om så fallet är, men det stämmer inte. De vita prickarna är helt ofarliga och en forskare vid namn Jessica Krant påstår att prickarna antagligen blivit till då dina naglars yta har fått sig en smäll eller förslitning. Med andra ord är det inget att bry sig om.

Keratin i all dess form

Hår och naglar är gjort av samma material; keratin.

10 fakta du antagligen inte visste om Downs syndrom

10 fakta du antagligen inte visste om Downs syndrom

Downs syndrom (Morbus Down på latin) är ett genetisk tillstånd där en person är född med en extra kopia av kromosom 21 – alternativt delar av den extra kromosomen. Detta leder till en utvecklingsstörning som kan variera från mycket lindrig till grav. Forskningen om...

10 fakta du antagligen inte visste om din hud

10 fakta du antagligen inte visste om din hud

Hud (cutis på latin) är den mjuka vävnad som täcker kroppsytan på människor och andra ryggradsdjur. Huden utgör ett mekaniskt skydd mot omvärlden och bidrar till vätskebalans och värmereglering. Kemiska ämnen i hudens utsöndringsprodukter skyddar också mot patogener....