Trodde det var en barnfilm först…

När Anthony Hopkins agent ringde upp honom i London för att tala om att han skulle skicka honom ett manus som heter När Lammen Tystnar trodde Hopkins genast han skulle få provspela för en barnfilm. Så var inte riktigt fallet.

FBI hade stora förhoppningar om filmen…

Hela produktionen av filmen blev ett stort samarbete med amerikanska FBI, där de såg en stor möjlighet att få upp intresset hos kvinnliga sökande till byrån om filmen skulle bli en succé – och det blev den, minst sagt.

Tandläkarskräck gav upphov till idé…

Efter att Lecter flyttades från fängelset Baltimore var planen var att klä honom i en gul eller orange overall. Anthony Hopkins övertygade istället Jonathan Demme och kostymdesignern Colleen Atwood att karaktären skulle verka mer klinisk och oroande om han var klädd rent vitt (se bild ovan). Hopkins har sedan sagt att han fick idén från sin tandläkarskräck.

Fosters gråtscen var först inte planerad…

Jodie Foster tillbringade en hel del tid med FBI-agenten Mary Ann Krause före inspelningen av När Lammen Tystnar. Krause gav Foster idén om att Starling bör stå vid hennes bil gråtandes. Krause sade till Foster att arbetet ibland blev bara så överväldigande att det var ett bra sätt att få en känslomässig scen.

Improviserade det kända tungljudet

Det snabbsörplande ljudet som Hannibal Lecter gör under filmen kom herr Hopkins på spontant under inspelningen, och alla i filmteamet tyckte att det var passande karaktären. Regissören Jonathan Demme blev väldigt irriterad med det efter ett tag, men förnekade och försökte dölja sin irritation.

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

How I Met Your Mother är en amerikansk komediserie för TV som skapats av Carter Bays och Craig Thomas. Första säsongen blev klar och sändes i USA mellan 2005 och 2006. Efter nio säsonger sändes seriens sista avsnitt 31 mars 2014. TV-serien visades i hela 208 avsnitt...

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

Det finns många filmer och TV-serier som slutar för öppen tolkning, där det är fansens uppgift att själva bestämma hur allt fick sitt slut. Men sen finns det också de serier och filmer med egentligen uppenbara slut, men som har fått tittare världen över att komma fram...