Välj en sida

Anledningen bakom den blå färgen

Planeten i fråga är den minsta av gasplaneterna och har en atmosfär som är ganska lik de andra gasplaneterna. Dess atmosfär består huvudsakligen av helium och väte. En del mängd metanammoniakvatten och is finns också i atmosfären. Metan ger en blå färg till denna planet.

[/et_pb_text]

Kraftiga vindar

Planeten har vindar som kan komma upp i över 2 000 kilometer i timmen, vilket är den högsta uppmätta vindhastigheten i vårat solsystem.

Gigantisk fläck helt borta…

Den bekantaste egenskapen hos gasplaneten torde ha varit den stora mörka fläcken. Den hade en diameter på cirka 16 000 kilometer och är numera borta. Den påminde till form och läge om Jupiters stora röda fläck.

Enorma avstånd

Avståndet mellan Jorden och Neptunus är ca 4,4 miljarder kilometer. Om du skulle köra med bil i 110 kilometer i timmen skulle det ta cirka 4 500 år att nå planeten. Även med raket skulle det ta oerhört lång tid; exempelvis 11 kilometer i sekunden skulle ta 12 – 13 år.

Bildades annorlunda än det inre solsystemet

Neptunus och de övriga gasjättarna har sannolikt bildats på ett annat sätt än det inre solsystemet och det finns olika teorier om uppkomsten. I likhet med alla de andra planeterna bildades gasplaneten av rester från det gasmoln och det rymdstoft som gav upphov till solen.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om planeter

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

Rymden - och framför allt andra planeter - är något som alltid har fascinerat oss människor. Och det är egentligen först nu under de senaste decennierna som en ordentlig forskning har kunnat få fart, tack vare ny teknik. Så sent som 1992 upptäckte vi de första...

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

Apollo 11 har antagligen de flesta hört talas om – den första bemannade rymdfärden som landade på månen. Månlandningen innebar inte bara en milstolpe för NASA och världen i sig – utan blev också avgörande milstolpe mellan USA:s och Sovjetunionens rymdkapplöpning....

10 fakta du antagligen inte visste om astronomi

10 fakta du antagligen inte visste om astronomi

Astronomi är vetenskapen om himlakropparna och universum. Den innefattar kosmologin, som försöker utveckla en helhetsbeskrivning av kosmos, det vill säga universum, och dess uppkomst, utveckling och storskaliga struktur. Vidare är astronomin ett av de absolut äldsta...

[/et_pb_section]