En del av oss människor har fått prova på hur det är att sitta bakom lås och galler, men majoriteten har klarat sig ifrån det. Lyckligtvis har vi en väldigt bra fängelsevård jämfört med många andra länder, men det är ingen semester direkt! Här är tio lite mer udda saker som hänt runt om i världens alla fängelser som du behöver veta!

Något som kanske fler länder borde ta efter…

Vissa fängelser i Brasilien erbjuder sina interner ett reducerat straff på fyra dagar per bok de läser. Max kan de förkorta sitt fängelsestraff med 48 dagar per år. Självklart måste också en rapport på boken skrivas, så att det inte fuskas!

Tänk att sitta där ensam med Tom Cruise…

Scientologerna har sitt eget fängelse, som heter ”hålet” (”The Hole” på engelska), där andra scientologer kan skickas in i månader eller år av instängdhet, arbete och förnedring. Hur gör filmvärlden om Tom Cruise hamnar där? Bild på fängelselägret finner du nedanför.

Samvetet efteråt var nog inte roligt…

En man blev dömd till tolv års fängelse för att ha ätit upp den sista levande indokinesiska tigern i Kina.

Litet gäng står för stor andel av mord…

Gängkrig hör inte till ovanligheterna i USA. Trots att gänget ”Aryan Brotherhood” bara motsvarar 0,01% av USA:s alla interner står de ändå för 18-25% av alla mord som sker i de amerikanska fängelser. Med andra ord; åker du fast i USA, bråka inte med fel gäng!

Fångar trampar fram el till närliggande städer…

Brasilien vill att deras interner ska arbeta – och samtidigt göra något gott när de väl sitter inne. Förutom att de får reducerat straff för att läsa, kan de också minska sin fängelsevistelse genom att på vissa fängelser trampa fram energi till närliggande städer med hjälp av stationära cyklar. Smart, va?

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

Mensa är en ideell förening för människor med hög IQ. Kravet för medlemskap i Mensa - förutom den obligatoriska medlemsavgift - är att vederbörande presterar ett resultat bland de översta två procenten av befolkningen på ett standardiserat och övervakat...

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

Ordet kidnappning - även kallat människorov - kommer från engelskans kid "barn" och nap (variantform av nab) "stjäla", "norpa", "nappa". Straffrättsligt i Sverige rubriceras kidnappning som människorov eller, beroende på omständigheterna, olaga frihetsberövande eller...