Påve beordrade att bränna ner operahus…

Efter att påven Innocentius XII (1615-1700) fick höra det ”skandalösa beteendet” på Tor di Nona år 1697, ansåg han operahuset omoraliskt och beordrade att det skulle brännas till marken.

Tysk påverkade Mozart och Wagner…

Grundaren av tyska operan, Christoph Willibald von Gluck (1714-1787 (se bilden nedanför)), var en viktig kraft i att lyfta ut operan från onaturliga och dramatiska metoder till mer realistiska föreställningar. Han påverkade även storheter som Mozart och Wagner.

En smart marknadsförare…

När Charles Gounods (1818-1893) operaföreställning Faust inte lyckades sälja några större mängder biljetter valde producenten att ge bort biljetter till de tre första föreställningarna till folk utanför staden, och förklarade sedan att föreställningarna var utsålda. Alla undrade vad det var för väsen det handlade om kring föreställningen, och allmänheten började på så vis att köpa biljetter, vilket i sin tur ledde till att Faust blev en succé.

Vissel kan också betyda det motsatta…

Att vissla på många föreställningar i flertalet europeiska länder betyder faktiskt att man buar åt föreställningen. Så kort och gott, låt bli att vissla på opera för att undvika eventuella kulturkrockar!

Mozart skrev opera redan vid 12 års ålder

Mozart skrev sin första opera, Bastien och Bastienne, en parodi av Jean-Jacques Rousseaus opera intermezzo Le Devin du village (The Village Soothsayer), när han bara var 12 år gammal.

10 fakta du antagligen inte visste om Dolly Parton

10 fakta du antagligen inte visste om Dolly Parton

Dolly Rebecca Parton - mer känd som bara Dolly Parton - föddes den 19 januari 1946 i Sevierville, Sevier County, Tennessee. Hon är en amerikansk countryartist, som även medverkat som skådespelare i ett antal filmer. Inom musiken är hon väldigt mångsidig och är verksam...

10 fakta du antagligen inte visste om Led Zeppelin

10 fakta du antagligen inte visste om Led Zeppelin

Det engelska rockbandet Led Zeppelin bildades 1968 i London och fick enorm popularitet på grund av sin unika stil med heavy metal-musik. Även om det ursprungligen var impopulärt hos kritikerna, samlade det fortfarande stor popularitet bland massorna. Här är några...