1
1 poäng

Ordet ”opera” härstammar från det latinska ”opus”, och är en form av musikteater, förknippad med den västerländska konstmusiken från barocken och framåt. Opera brukar ofta förknippas till ett sångsätt, vilket egentligen är fel, då det i strikt mening är en genre. Här är ytterligare tio fakta som du bör känna till om den kraftfulla operan!

Vulgär uppsättning förbjöds i decennier…

Richard Strauss opera Salome (”Zahl-oh-maj”) från 1905, om Salome och Johannes döparen, var så grafiskt våldsam att den förbjöds på Metropolitan Opera i New Yorkdecennier. Den innehöll incest, nakenhet, mord och en dramatisk scen där Salome kysser läpparna på Johannes Döparens avhuggna huvud. Lite värre än den gamla TV-serien Skilda Världar, med andra ord.

Hotade med att kasta ut henne från fönstret…

När den beryktade sopranen Francesca Cuzzoni (på bilden nedanför) vägrade att sjunga arian ”Falsa immagine” av Handels Ottone, tog Handel henne vid midjan och svor han skulle kasta ut henne genom fönstret om hon inte sjöng.

Hyrde in falsk publik…

Det hör till allmän kännedom idag att auktioner ibland hyr in falska budgivare, men också operaverksamheterna har haft liknande händelser. Operakompositörer hyrde förr i tiden ofta in en grupp människor för att heja på deras verk eller bua på konkurrenterna. Detta var som allra vanligast under europeiska operaföreställningar.

Kvinnor fick inte deltaga…

Under 1600-talet var kvinnor inte tillåtna att sjunga på scenen, inte ens i kör. Kastrerade män, även kallat kastrater, skulle istället sjunga kvinnornas delar. Den första av de stora kastrater var Baldassare Ferri (1610-1680). Han var så känd att stadens människor mötte honom fem mil utanför staden och fyllde hans vagn med blommor.

Från fiasko till succé…

Det första uppträdandet av Puccinis opera Madame Butterfly var en av operavärldens största floppar någonsin. Publiken gjorde fågel-, ko- och getljud och buade. Dock lyckades Madame Butterfly efter några fler föreställningar att vända det hela och bli en av de mest älskade operor i historien.

Påve beordrade att bränna ner operahus…

Efter att påven Innocentius XII (1615-1700) fick höra det ”skandalösa beteendet” på Tor di Nona år 1697, ansåg han operahuset som omoraliskt och beordrade att det skulle brännas till marken.

Tysk påverkade Mozart och Wagner…

Grundaren av den tyska operanChristoph Willibald von Gluck (1714-1787 (se bilden nedanför)), var en viktig kraft i att lyfta ut operan från onaturliga och dramatiska metoder till mer realistiska föreställningar. Han påverkade även storheter som Mozart och Wagner.

En smart marknadsförare…

När Charles Gounods (1818-1893) operaföreställning Faust inte lyckades sälja några större mängder biljetter, valde producenten att ge bort biljetter till de tre första föreställningarna till folk utanför staden, och förklarade sedan att föreställningarna var utsålda. Alla undrade vad det var för väsen det handlade om kring föreställningen, och allmänheten började på så vis att köpa biljetter, vilket i sin tur ledde till att Faust blev en succé.

Vissel kan också betyda det motsatta…

Att vissla på många föreställningar i flertalet europeiska länder betyder faktiskt att man ”buar” åt föreställningen. Så kort och gott, låt bli att vissla på opera för att undvika eventuella kulturkrockar!

Mozart skrev opera redan vid 12 års ålder…

Mozart skrev sin första opera, Bastien och Bastienne, en parodi av Jean-Jacques Rousseaus opera intermezzo Le Devin du village (The Village Soothsayer), när han bara var 12 år gammal.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win