Välj en sida

Sjöstjärnor ett problem för ostronfiskare…

Sjöstjärnor har alltid varit glada i att äta ostron. Förr i tiden försökte ostronfiskare förhindra detta genom att bryta sjöstjärnorna i två delar för att sedan kasta tillbaka dem i vattnet igen. Men vad man inte visste på den tiden var att sjöstjärnor regenererar och istället duplicerar till två, vilket bara förvärrade problemen för ostronfiskarna.

[/et_pb_text]

Små krabbor som lever i ostronen…

Små krabbor kan leva inom ostronens skal. De använder ostronen som skydd och lever på maten som ostronen fångar in till sig själv. Dessa krabbor anses själva vara ätbara och delikatessklassade. Se bild nedanför.

Kan orsaka vinterkräksjuka…

75% av alla ostron i Storbritannien innehåller NorovirusetNorovirus, även känt som norwalkvirus, är ett virus inom familjen calicivirus och orsakar vinterkräksjuka.

Romarna ansåg ostronet sexuellt…

Den romerska kejsaren Vitelius åt en gång 1 000 ostron under en enda lång sittning. Det var också vanligt att äta ostron under romerska sexorgier.

Oerhört sällsynt med pärlor…

Vid en skörd på 2,5 ton av pärlostron ger endast tre eller fyra ostron pärlor. Lång tillbaka i tiden användes pärlorna som amuletter och betalningsmedel. På grund av massfiske under 1960-talet är arten dock utrotningshotad.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om vildsvin

10 fakta du antagligen inte visste om vildsvin

När man tänker på vildsvin brukar man inte direkt tänka på hur stora de är. När man däremot ser dem ute i det fria i naturen är de minst sagt gigantiska! Det finns fyra olika typer av vildsvin och dess ursprungliga utbredningsområde sträckte sig från västra Europa...

10 fakta du antagligen inte visste om höns

10 fakta du antagligen inte visste om höns

Med de cirka 25 miljarder höns som finns här på planeten gör det också hönsen till den mest utbredda fågeltypen. Hanen kallas tupp, honan höna och dunungen kyckling. Men det hade du säkert koll på, så här bjuder vi istället på tio fakta som du kanske inte kände till...

[/et_pb_section]