Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php on line 84 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php:84) in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/ultimate-post/classes/Initialization.php on line 413 Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/includes/redirect.php on line 353 10 fakta du antagligen inte visste om pizza - Sida 2 av 2 - 10Fakta.se

Skiljer sig från land till land…

Pizza må ha sitt ursprung från Italien, men länder runt om i världen har utvecklat sina egna regionala recept på den klassiska maten. I Brasilien bland annat, toppar man gärna pizzorna med gröna ärtor, den franska klassikern består av stekt ägg på toppen, och i Kina är en skorpa gjord av minikorv förvånansvärt populärt.

Släng er i väggen, Foodora…

Den första pizzan som beställdes av en dator skedde redan år 1974: Ett artificiellt språklaboratorium vid Michigan State i USA behövde testa sin nya ”talande dator”, som kom att användas för att beställa en pizza med peperoni, svamp, skinka och korv från en lokal pizzeria.

Smugglade knark i pizzorna…

80-talet skedde den längsta rättegången genom tiderna i USA – och visst var den pizzarelaterad. Rättegången, som på amerikanska kom att kallas för ”The Pizza Connectrion Trial”, höll på mellan 1985 till 1987 där en grupp italienska maffiamedlemmar hade åtalats för att använda pizzerior som täckmantel för narkotikahandel.

Ett vanligt extraknäck i staterna…

Många kända amerikanska skådespelare började sina karriärer med att leverera pizzorStephen Baldwin och Bill Murray är bara några som har arbetat på pizzarestauranger. Inte nog med detta, även Jean-Claude Van Damme har arbetat med att leverera pizzor. Skulle man ens våga öppna dörren när han knackar på?

Flera kända amerikanska skådespelare började sin karriär med att leverera pizzor, bland annat Stephen Baldwin, Bill Murray och Jean-Claude Van Damme.

Seriemördare fångad tack vare pizzan

Maträtten pizza har också spelat en avgörande roll i att hjälpa polisen fånga en påstådd seriemördare som gick under namnet ”Grim Sleeper” under år 2010. Detta när en hemlig polis tog ett DNA-prov från en pizzabit som mördaren har småätit på vid en familjs födelsedagsfest där ett mord hade skett. Idag ångrar han nog att han mumsade på pizzaslicen.

Rymdpizzan

År 2001 levererade Pizza Hut en salamipizza till den internationella rymdstationen (ISS). Detta var den första pizza som har levererats och ätits uppe i rymden.

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

Finns det någon som inte älskar kakor, egentligen? Förr hörde det till det formella att baka sju sorters kakor om man skulle bjuda hem något - lyckligtvis har detta förändrats, och idag är det i princip lika billigt att köpa kakor i butiken som det är att baka hemma...

10 fakta du antagligen inte visste om curry

10 fakta du antagligen inte visste om curry

Curry betyder egentligen "kryddad sås", men i Sverige menar man med curry istället vanligen en kryddblandning som alltid måste innehålla gurkmeja, som ger curryn den karaktäristiska orangegula färgen. Kryddblandningar av motsvarande sort kallas på den indiska...