Välj en sida

Så hållbart är Lego…

Plast är ett hållbart material. Tekniskt sett skulle du kunna stapla Legoklossar, som är gjorda av plast, på varandra på en höjd av hela 3 500 meter innan den understa Legoklossen skulle börja påverkas.

[/et_pb_text]

Plastens största problem…

Miljarder och åter miljarder plastpartiklar flyter omkring i våra hav. De är dock så små att människans ögon inte kan uppfatta dem, men trots detta tar de stor skada på våra hav och vår miljö.

Terminator – den självreparerande plasten…

Ett gäng forskare har uppfunnit en självreparerande typ av plast som går under namnet ”Terminator”. Namnet kommer från filmen med samma namn, och ska vara en hyllning till klassikern.

Plastätande svamp…

Det finns en form av svamp i Amazonas djungel som kan livnära sig enbart på plast. Svampen heter Pestalotiopsis microspora, och kan också leva helt utan syre. Bilden nedan visar hur svampen äter av plast i ett laboratorium.

Plast-lifehack

Om du knyter en plastpåse runt ett gäng löv från ett träd, kommer vattnet som löven släpper ifrån sig vara tillräckligt för att du inte ska torka ut. Kan vara bra att veta utifall du skulle fastna i djungeln och hittar en liten oas av träd!

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om elproduktion

10 fakta du antagligen inte visste om elproduktion

Människans energibehov blir bara större och större i samband med att utvecklingsländerna växer sig starkare ekonomiskt. Försök med att ta fram mer miljövänliga modeller har blivit ett behov och idag finns en handfull länder som mer eller mindre är helt miljövänliga...

10 fakta du antagligen inte visste om Bitcoins

10 fakta du antagligen inte visste om Bitcoins

Den första Bitcoin-transaktionen någonsin ägde rum den 1 december år 2009. Valutan skapades för att möjliggöra betalningar över Internet direkt mellan användare utan någon inblandning från tredje part. Till skillnad från många andra valutor förlitar sig inte Bitcoin...

10 fakta du antagligen inte visste om djurparker

10 fakta du antagligen inte visste om djurparker

Alla har vi nog vid minst ett tillfälle besökt en djurpark – antingen i Sverige eller utomlands. Ett par kanske gjorde sin första utflykt till en djurpark med sin skolklass som barn. Andra med familjen. Med så många djur på ett och samma ställe kan det inte annat än...

[/et_pb_section]