Mogna och stora bönor att föredra…

Ju större och mer mogen en böna blir, desto mer proteinrik blir den också. Mogna och rostade sojabönor har mest proteiner, med hela 39,6 gram protein per 100 gram.

Nötkött mindre proteinrikt än vad man kan tro…

Medan nötkött är det mest populära köttet i Sverige, är proteinhalten faktiskt väldigt låg jämfört med exempelvis kyckling.

Enorma skillnader på köttätandet…

Det land som äter mest kött i världen är också ett av världens minsta – Luxemburg. I snitt äter man hela 136 kg per år och invånare. Detta kan jämföras med USA, där man ”bara” äter i snitt 121 kg per år och invånare. Det land som äter minst kött är världens näst folktätaste land – Indien. Där äter man i snitt bara 3,2 kg kött per år och invånare. Det är å andra sidan kanske inte så konstigt, då många är vegetarianer i Indien.

Kött är proteinrikt – välj rätt…

Kött från kon har i princip alltid varit världsledande hos köttkonsumenterna. Idag har dock grisen gått om, och är nu det kött som äts mest av oss människor.

Och det vill vi ju förstås inte

Om vi människor skulle leva utan proteinet ”Albumin”, skulle hela vår kropp svälla upp.

Mutation i kött kan öka risken för autism

Forskning har upptäckt att en mutation i ett visst protein kan öka risken för autism.

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...

10 fakta du antagligen inte visste om socker

10 fakta du antagligen inte visste om socker

Socker är en av världens äldsta ingredienser. Folket i Nya Guinea var troligen de första att tämja sockerrör runt år 8 000 f.Kr. Idag är sockret ett av de största hälsoproblemen vi har här i världen, och i många länder vill det införas skatt för produkter med höga...