Välj en sida

Rena rama vapenindustrin…

Det är inte bara en uppsjö av kostymer och diverse klädesplagg som togs fram inför trilogin. Även vapen producerades på högvarv. Hela 2 000 typer av svärd, yxor, släggor och annat smått och gott som gick att slåss med producerades av filmbolaget. Och inte nog med detta; även 10 000 pilar producerades till filmerna.

[/et_pb_text]

Lärde sig älviska…

Vi hör flera gånger när Viggo Mortense (Aragorn (på bilden nedanför)) pratar ”älviska” i filmerna. Och nej, det här var inget språk han kunde sedan tidigare. Dock är han så pass språkkunnig att han lärde sig språket, just endast för inspelningen av Sagan om Ringen. Utöver detta påhittade språk talar han också fem andra språk flytande, bland annat danska, engelska och italienska. Som en liten kuriosa köpte även Viggo Mortense två av hästarna som hade använts i den första filmen efter att allt var färdigproducerat!

Ville spela Gandalf…

Christopher Lee (Saruman) var mer eller mindre besatt i Sagan om Ringen. Innan han fick rollen som Saruman hade han läst böckerna varje år i 40 års tid. Dock var det Gandalf han ville spela allra helst, men regissören (Peter Jackson) var rädd att hans ålder skulle vara ett problem i slagsmålsscener.

Legolas hår var något nytt…

Legolas (på bilden nedanför) är kanske mest känd för sitt långa, lena och blonda hår i filmerna. Men detta är faktiskt något som regissören Peter Jackson helt kom fram till på egen hand, för Legolas hårfärg omnämns nämligen aldrig någon gång i böckerna.

J.R.R. Tolkiens son missnöjd med trilogin

Christopher Tolkien, son till författaren bakom Sagan om Ringen-trilogin, är inte det minsta förtjust i filmatiseringen av hans fars verk. Däremot hyser han stor kärlek till den värld som hans far, J.R.R. Tolkien, har skapat.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om Steven Spielberg

10 fakta du antagligen inte visste om Steven Spielberg

Den flerfaldiga Oscar-belönade Steven Spielberg är onekligen en av våra största regissörer genom tiderna. I sitt bagage bär han storfilmer som E.T., Hajen, Schindlers List, Jurassic Park, Indiana Jones, Närkontakt av Tredje Graden med många, många fler. Listan hade...

[/et_pb_section]