Så mycket större är den än jorden…

Cirka 750 jordklot skulle få plats i Saturnus. Ja, så oerhört stor är planeten.

Lång väntan på födelsedagen…

Ett år på jorden är 365,256 dagar. Ett år på Saturnus är 10 759,22 dagar. Tur att man inte föddes där, vad man hade fått vänta på sin födelsedag!

Rejäla stormar…

Vinden på planetens atmosfär kan färdas i 1 800 km/h. Jämfört med jorden, där högsta uppmätta vindhastigheten är 483 km/h, är det med andra ord ganska snabbt!

Stormen som varat i 2 000 år…

Stormar på Saturnus kan vara i flera månader, eller i värsta fall år. Det mest spektakulära är dock stormen som kallas för ”Dragon Storm”, som varat i över 2 000 år! Stormen går att skymta på bilden nedanför.

En sommar på 8 år

Eftersom planeten snurrar i en lutning innebär det att planeten har säsonger. Sommaren på Saturnus varar i ungefär åtta jordår. Detta kan jämföras med en svensk sommar som uppenbarligen bara verkar vara i två dagar.

De berömda ringarna

Planetens ringsystem är mycket breda och sträcker sig så långt som 282 000 km. Om du reste det avståndet från jorden, skulle du vara mer än halvvägs till månen.

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

Att universum är stort är det ingen fråga om. Exakt hur stort det är - eller om det möjligtvis är oändligt - vet dock ingen riktigt svaret på, även om det finns en uppsjö av olika hypoteser och teorier. Vad som dock är väldigt klart i det hela, är att vi människor...

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

Jorden är den tredje planeten från solen och den största av de så kallade stenplaneterna i solsystemet. Det är också vårt hem och hemmet för alla kända levande organismer. Dess latinska namn, Tellus eller Terra, används ibland om den, och astronomer betecknar den...

10 fakta du antagligen inte visste om Jupiter

10 fakta du antagligen inte visste om Jupiter

Jupiter (symbol: ♃) är den femte planeten från solen och är med stor marginal solsystemets största planet. Planeten är en så kallad gasjätte, och man är än idag inte säker på om planeten ens har en fast kärna. Planeten har fått sitt namn efter den största guden inom...