Alla har vi nog titt som tätt åkt på den där förbannade förkylningen som aldrig riktigt bryter ut och ger sig av. Men oftast vet vi faktiskt vad förkylningen beror på och brukar egentligen vara en bagatell jämfört med många av alla de konstiga sjukdomar vi känner till. Här är tio fakta som du bör känna till om några av våra sjukdomar som florerar på jordklotet.

Så vanligt är hjärtsjukdomar…

Hjärtsjukdomar dödar årligen fler människor än cancer, diabetes, krig, terrorism, hunger, självmord och mentala sjukdomar tillsammans.

Syfillis och alla dess namn…

Kärt barn har många namn, sägs det. Men inget slår nog syfilis. När sjukdomen blev mer och mer känd fick den en himla massa namn beroende på var i världen man bodde. Engelsmännen kallade den för ”franska sjukan”, fransmännen kallade syfilis för ”spanska sjukan”, tyskarna kallade den för ”fransk ondska”, ryssarna döpte syfilis till ”polska sjukan” och polackerna kallade sjukdomen i sin tur för ”turkiska sjukan”. Turkarna var inte sämre och kallade syfilis för ”den kristna sjukan”. Även japanerna skyllde sjukdomen på kineserna, och kallade syfilis för ”den kinesiska sjukan”.

Ett land av toalettbehov…

Bristen på toaletter i Indien kostar landet cirka 50 miljarder dollar om året på grund av dödsfall i låga åldrar och hygienrelaterade sjukdomar. Det finns inget land i världen som lider så mycket av magsjuka och matförgiftningar som Indien gör.

Finns även en film om det…

Professionella NFL-spelare i USA löper tre till fyra gånger större risk att i äldre dagar få Alzheimer, Parkinson eller Lou Gehrigs sjukdom (ALS).

Gjorde sig ovän med hela kongressen…

Under AIDS-epidemin på 1980-talet var utbildning och informationen om sjukdomen väldigt begränsad av politiska skäl. När den amerikanska generalen C. Everett Koop beordrade att alla amerikanska hushåll skulle få ett brev hemskickat till sig med information om sjukdomen och hur man skyddar sig från den lyckades han hamna på sned fot med hela den amerikanska kongressen.

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

De flesta relaterar nog hormoner till tonåringar - men sanningen är att vi alla ständigt bär på hormoner. Hormoner är molekyler som fungerar som budbärare från en cell eller ett organ i kroppen till en annan cell eller grupp av celler. Alla flercelliga organismer...

10 fakta du antagligen inte visste om rabies

10 fakta du antagligen inte visste om rabies

Rabies - även kallat lyssa eller vattuskräck - är en virussjukdom som orsakar akut hjärninflammation hos människor och andra varmblodiga djur. Tidiga symptom innefattar bland annat feber och pirrningar vid exponeringsplatsen. Dessa symptom följs sedan av en eller...

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

Genetik, ärftlighetslära, är en vetenskap inom biologin som studerar hur egenskaper nedärvs, hur genomet (arvsmassan) är uppbyggt och fungerar, hur förändringar av generna (arvsanlagen) uppstår, samt den biologiska variationen. Just vårt genetiska arv har blivit en...