Bentumörer ingen nyhet…

I över 120 000 år har bentumörer drabbat människan. Ben är gjorda av aktiva och levande celler. Och precis som de andra cellerna i kroppen är cellerna i dina ben mottagliga för godartade tumörer och även cancer. Men detta är inget nytt: moderna människor och deras anhöriga har behandlat tumörer i tusentals år. År 2013 hittade forskare i Nederländerna benrester som var 120 000 – 130 000 år gamla, som innehöll en tumör i benet.

Kroppens hårdaste material…

Man kan lätt tro att våra ben är kroppens hårdaste material, men så är inte fallet. Det finns nämligen en punkt på människan som är ännu hårdare – emaljen.

Att läka benfrakturer är heller ingen nyhet…

Att läka ett brutet ben är inget nytt för oss människor. Vi har nämligen kunnat läka ben i tusentals år. Man har hittat skrifter som dateras 1 600 år f.Kr., med instruktioner hur man läker en benfraktur inklusive överarm.

Kalcium är bra för kroppen…

Hur håller man sina ben glada, undrar säkert du? Se till att få i dig tillräckligt med kalciumvitaminer och motionera eller promenera dagligen.

Cellstrukturer byter ut våra skelett

Eftersom benen i våra kropp består av levande celler, tar det cirka sju år för kroppen att få ett ”nytt ben”. Så ja, det ben du hade i vänsterfoten för sju år sedan är inte detsamma ben som sitter där idag.

10 fakta du antagligen inte visste om amning

10 fakta du antagligen inte visste om amning

Amning är naturens sätt att förse ett spädbarn med mat genom att låta det suga på moderns bröst, även kallat att ”ge di” eller att ”ge bröstet”. Idag är det ett ganska hett diskuterat ämne, då många kvinnor känner att de inte kan amma var de vill när deras barn är...