Sötdrickan en stor bov…

En studie från år 2013 fann att åtminstone 180 000 dödsfall i världen är kopplade till överkonsumtion av söta drycker.

En av de mest komplexa handelsvarorna…

Sockerhandeln är ett av de mest komplexa i världen och innebär priskontroller, kvoter, subventioner och förmånsordningar.

20 000 gånger sötare än vanligt socker…

Det sötaste ämnet som finns kallas för lugdunam. Det är över 20 000 gånger sötare än det klassiska sockret. Lugdunam har dock ännu inte godkänts för användning i livsmedel, vilket å andra sidan antagligen är lika bra.

Så räknar du ut mängden kalorier i sockret…

För att hitta mängden kalorier i sockret i en produkt kan du multiplicera grammen med fyra. Om en produkt som till exempel innehåller 15 gram socker, är det med andra ord 60 kalorier rent socker per portion.

Produceras i de flesta länderna

Cirka 70% av allt socker som produceras används i ursprungslandet. Mer än 100 länder producerar idag socker kommersiellt.

Det land konsumerar mest socker i världen

Brasilien är det land som producerar flest sockerrör i världen, medan Indien är det land som konsumerar mest socker (kanske inte så konstigt däremot, med tanke på deras befolkningsmängd).

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

Finns det någon som inte älskar kakor, egentligen? Förr hörde det till det formella att baka sju sorters kakor om man skulle bjuda hem något - lyckligtvis har detta förändrats, och idag är det i princip lika billigt att köpa kakor i butiken som det är att baka hemma...

10 fakta du antagligen inte visste om curry

10 fakta du antagligen inte visste om curry

Curry betyder egentligen "kryddad sås", men i Sverige menar man med curry istället vanligen en kryddblandning som alltid måste innehålla gurkmeja, som ger curryn den karaktäristiska orangegula färgen. Kryddblandningar av motsvarande sort kallas på den indiska...