Välj en sida

Att sova middag kan rädda ditt liv…

Att sova middag kan erbjuda flera fördelar för att skapa friska människor, inklusive en mer avslappnad vardag, minskad trötthet, ökad vakenhet, bättre humör, förbättrad prestanda, ökad reaktionstid, bättre minne och färre olyckor och misstag.

[/et_pb_text]

Om du går upp 06:00 bör du ta en tupplur 14:00…

Enligt en studie gjord av University of California-Berkeley i USA är den absolut bästa tiden för att ta en tupplur efter åtta timmars vakenhet och åtta timmar innan du ska gå och lägga dig. Om du går upp 06:00 på morgonen och går och lägger dig 22:00 är alltså den optimala tiden för att sova middag klockan 14:00.

Nästan alla däggdjur sover middag…

Över 85% av alla däggdjur sover middag under korta perioder under dagen. Människan är ovanliga i att de har två olika perioder på dagen: sömn och vakenhet. Forskare är oense på om denna förgrening av dagen är ett konstgjort sömnmönster, eller om det istället är bättre att få lite sömn under flera tupplurar under en 24-timmarsperiod och är mer naturligt för vårat beteende.

Även NASA har forskat i att sova middag…

En studie gjord av den amerikanska myndigheten NASA utförd på sömniga militära piloter och astronauter fann att en 40-minuters tupplur förbättrade deras prestanda med hela 34% och att de blev så mycket som 100% mer alerta.

Ta en tupplur istället för en kopp kaffe

Att ta en tupplur är bättre än att dricka koffein i form av kaffe eller energidryck, eftersom koffein kan minska din minnesprestanda. Med andra ord, medan en person kan känna sig piggare efter en koffeindryck är man också mer benägen att göra misstag.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om din hud

10 fakta du antagligen inte visste om din hud

Hud (cutis på latin) är den mjuka vävnad som täcker kroppsytan på människor och andra ryggradsdjur. Huden utgör ett mekaniskt skydd mot omvärlden och bidrar till vätskebalans och värmereglering. Kemiska ämnen i hudens utsöndringsprodukter skyddar också mot patogener....

10 fakta du antagligen inte visste om influensa

10 fakta du antagligen inte visste om influensa

Alla har vi någon gång åkt på en riktigt snorig förkylning, där febern eskalerat till solens grader och allt papper i världen inte räcker till för att stoppa flödet från näsan. Att män faktiskt blir sjukare i vanlig influensa än vad kvinnor i regel blir är ju bevisat...

[/et_pb_section]