Välj en sida

Ta tåget till Frankrike…

Mellan England och Frankrike är det endast ett gap på 34 kilometer, och länderna är anslutna med en tunnel under den Engelska kanalen, som invigdes år 1994. Det är världens näst längsta underjordiska tunnel; endast Seikan Tunnel i Japan är längre.

Old Forge – den avlägsna puben…

Storbritanniens mest avlägsna pub är ”Old Forge” på InverieSkottland. Den är belägen 172 kilometer från närmsta stad, Inverness, och har ingen väg ansluten till sig. Men trots detta går det bra för puben. 

Kungligt bröllop sågs av miljarder människor…

Uppskattningsvis såg två miljarder människor världen över vigselceremonin mellan prins William och Catherine Middleton den 29 april 2011.

Hårda lagar om frimärken…

I landet klassas det som landsförräderi om du skulle sätta ett frimärke med drottningens ansikte upp och ner på. Likaså är Storbritannien det enda land där det inte står något landsnamn på frimärkena.

Spökstaden York…

Om man är vidskeplig av sig och tror på spöken bör man ta vad The Ghost Research Foundation hävdar på allvar. Enligt spökorganisationen är nämligen staden York i England den mest hemsökta i hela Storbritannien – och också en av världens mest hemsökta städer. Organisationen hävdar att över 500 fall som inte har haft någon logisk förklaring har rapporterats.

10 fakta du antagligen inte visste om Malta

10 fakta du antagligen inte visste om Malta

Landet Malta består egentligen av sju öar, varav fyra av dem är mer eller mindre helt obebodda. Landet blev självständigt från Storbritannien år 1964, men har behållit den brittiska traditionen av att köra på ”fel” sida av vägen – alltså på vänster sida. Malta är mest...

10 fakta du antagligen inte visste om Frankrike

10 fakta du antagligen inte visste om Frankrike

Frankrike är utan tvekan ett av världens mest besökta länder med sina 83 000 000 turister år 2012. Många av turisterna dras så klart till Paris – eller ”Lutetia”, som det så fint var döpt till under romartiden. Frankrike var under många år en stormakt och har som mest...

10 fakta du antagligen inte visste om Iran

10 fakta du antagligen inte visste om Iran

Iran blev en islamisk republik år 1979 när monarkin störtades och religiösa präster tog den politiska makten som högsta ledare i landet. Idag bor cirka 82 000 000 invånare i Iran, som sägs vara en av världens äldsta civilisationer. Nedan följer ytterligare tio fakta...