2
2 poäng

I princip alla har vi nog haft syslöjd vid något tillfälle under skolåren. En del tyckte det var kul, andra inte. Själv var jag så värdelös på just symaskinen att fröken gav upp hoppet om mig. Under två terminer fick jag sitta vid en vävstol istället – vilket å andra sidan resulterade i en kopiöst lång duk!

Den första symaskinen skapades av brittiska Thomas Saint redan under år 1790. Maskinen patenterades och var tillverkad helt i trä och avsedd för sömnad av skor med kedjestygn. Idag används symaskinen till så mycket mer – och inte bara till tygmaterial, utan har även kommit att bli ett flitigt verktyg inom bland annat pappersindustrin! Här är tio fakta som du bör känna till om den mer än 230 år gamla uppfinningen!

Patenterades redan på 1800-talet…

Hemsymaskinen är en av de äldsta hushållskapitalvarorna. The Beatles tillägnade av någon anledning sin film Help! (1965) till Elias Howe ”för att han 1846 patenterade en symaskin”. Enligt NE framgår att hans maskin arbetade med både över- och undertråd och att den hade en skyttel och nål med ett öga i spetsen. Men redan 1830 fick en fransk skräddare vid namn Bartholomé Thimonnier (1773–1857) patent på den första entrådiga kedjesömsmaskinen. Den blev ingen succé utan tekniken kom att utvecklas huvudsakligen i USA.

Europas första symaskinsfabrik…

1856 kom den första maskinen för hemmabruk, konstruerad av Isaac Merrit Singer (på bilden nedanför), och det slog snart igenom, med ”The Red S Girl”-trademark, den dåtida överlägset mest sålda symaskinen. Den första symaskinsfabriken i Europa var Pollack & Schmidt i HamburgTyskland, som öppnades 1863.

1900-talet revolutionerade industrin…

Runt 1900-talets början introducerades de första eldrivna symaskinerna, först avsedda för industrin. Ofta var ett antal maskiner stelt uppställda i en rad med en genomgående axel som drevs av en gemensam elmotor för hela raden. Något senare kom elektriska symaskiner för hemmabruk med en individuell motor för varje maskin, monterad under bordet. Hastigheten reglerades till att börja med genom en spak, som styrdes med höger knä. Senare infördes en separat pedalanordning, som styrdes genom olika hårt tryck med foten. Pedalen är elektriskt förbunden med symaskinens motor med en kort sladd. Den lösningen är allenarådande vid dagens symaskiner.

Gammal teknik används än idag…

Trampsymaskiner används dock fortfarande, framför allt i länder med ett outvecklat elnät. En föregångare till trampsymaskinen saknade trampanordning, utan i stället vevades maskinens svänghjul för hand med ett litet handtag. Denna modell har länge förekommit i utvecklingsländer så att man i enklare bostäder eller med nomadiserande befolkning undviker det tunga och skrymmande underredet (och heller inte behöver betala för det).

Sverige stor producent av symaskiner…

Till Nordamerikanska inbördeskrigets slut, när industrin kom igång med civil produktion, var symaskiner en av de varor som snabbt började spridas i Europa och Sverige. Även Tyskland konkurrerade med kopior på de amerikanska maskinerna. 1872 startades symaskinstillverkningen vid Husqvarna Vapenfabrik (numer Viking Sewing Machines), och blev snabbt den dominerande tillverkaren på den svenska marknaden. Redan 1865 hade dock en symaskinsfabrik startat i Mora. De första Husqvarnamaskinerna var, liksom Singers, svarta. I mitten av 1900-talet kom den traditionella ”gröna Husqvarnan” som idag ersatts av elegant formgivna, mestadels vita, maskiner.

14,5 gånger snabbare…

Tack vare symaskinens ökade försäljning under 1860-talet, främst till kvinnor, kunde man äntligen sy snabbare än någonsin tidigare. I snitt sydde man lika snabbt under en timmes gång på maskinen som man gjorde för hand under 14,5 timmar. Detta var år 1863, tänk då hur det är idag!

En minskande efterfråga…

År 1995 tillverkades det cirka 1 500 000 nya symaskiner världen över. Efterfrågan är inte idag riktigt lika stor likt den var förr.

Patenterade även en tidig modell av blixtlåset…

Elias Howe patenterade mer än bara den moderna symaskin som vi mer eller mindre känner igen den idag. Även uppfinningen ”Automatic, Continuous Clothing Closure”, som kan ses som en tidig modell av blixtlåset, patenterades. Dock lade herr Howe aldrig någon större energi på att marknadsföra denna produkt, vilket resulterade i att den aldrig riktigt slog igenom.

Går över 30 000 år tillbaka…

De första synålarna, som hittills har hittats, var gjorda av ben för cirka 25 000 – 30 000 år sedan. Det där med att sy är med andra ord inget vi människor nyligen har börjat med.

Slog igenom stort under inbördeskriget…

1863, under det amerikanska inbördeskriget, skröt Elias Howe om att över en miljon soldater bar uniformer som hade sytts av maskinella industrisymaskiner.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
2
win