Välj en sida

T-Rexen Sue…

Det mest kompletta skelett av Tyrannosaurus Rex som någonsin har hittats är i dag känd som Sue. Namnet kanske inte låter alltför skräckinjagande, men blev döpt efter paleontologen Sue Hendickson, som upptäckte det.

T-Rex bet cirka 48 gånger hårdare än en människa…

Av alla djur som har levt på land under all tid är T-Rexen den som har haft den starkaste käken av dem alla. Dinosaurien kunde bita med en kraft på hela 57 000 Newton, vilket motsvarar ett tryck på 5 800 kilogram. Detta kan jämföras med människans bett, som är på cirka 120 kilogram.

Tänder på upp till 30 cm…

Den största tanden som har blivit funnen från en Tyrannosaurus Rex har varit hela 30 centimeter lång. Eller, ja, rättare sagt; det är den största tand som någonsin har upptäckts från ett rovdjur än så länge.

Tänderna uppfyllde olika funktioner…

En studie publicerades i Canadian Journal of Earth Sciences har det visat sig att tänderna hade olika funktioner i munnen. Enligt studien var framtänderna avsedda för att dra och gripasidotändernas uppgift var att riva köttet medan de bakre tänderna var avsedda för att tärna köttstycken och trycka ner det i halsen.

T-Rex var både jägare och asätare…

När det gäller matvanor hos Tyrannosaurus Rex bestod favoritmåltiderna av Triceratops och Edmontosaurus – två godartade och växtätande arter som levde under samma tidsepok. Enligt experter var T-Rex både jägare och asätare.

10 fakta du antagligen inte visste om Stonehenge

10 fakta du antagligen inte visste om Stonehenge

Stonehenge är ett bronsåldersbyggnadsverk i sydvästra England sombestår av en cirkelformad megalitisk stensättning, omgiven av en ringgrav och direkt utanför denna en cirkelformad jordvall. Det ligger nära Amesbury i Wiltshire, ungefär 12 km nordväst om Salisbury. Med...

10 fakta du antagligen inte visste om illrar

10 fakta du antagligen inte visste om illrar

Iller (Mustela putorius) tillhör släktet mårddjur. Den hör hemma i Nordafrika och västra Eurasien. Den är övervägande mörkbrun, med ett blekare område på nederdelen av buken och en mörk mask över huvudet. Jämfört med mink – som också hör till släktet mårddjur – är...

10 fakta du antagligen inte visste om islandshästar

10 fakta du antagligen inte visste om islandshästar

Islandshästen är en tålig hästras som härstammar från Island. Det är oftast en ganska robust häst som tål väder och vind, speciellt då hästarna på vissa gårdar hålls i ett halvvilt tillstånd i stora flockar som själva får leta föda och skydda sig mot dåligt väder....