Välj en sida

Kallas för jordens tvillingplanet…

Venus brukar ofta kallas för jordens tvillingplanet, just för att planeterna har en snarlik massadensitet och och storlek. Tack gode gud över att vi slipper ha det 470 grader Celsius varmt åtminstone!

Enda planet som är döpt efter en kvinna…

Venus är den enda planeten i vårat solsystem som är döpt efter en kvinna. Planeten döptes efter den romerska gudinnan av kärlek och skönhet.

Har även kallats för Lucifer…

Ibland under historiens tid kallades planeten för ”Lucifer”. Lucifer betyder ”ljusbringare”, och i och med att Venus är ett av de ljusaste objekten på natthimlen, är det lätt att se var detta namn kom ifrån. Namnet fastnade tyvärr dock aldrig, och är inte i bruk på något sätt idag.

Avsaknad av vätska på grund av värmen…

Ytan på planeten är extremt torr på grund av yttemperaturen. Om det fanns någon vätska där, skulle värmen orsaka att vätskan kokade bort omedelbart.

Vulkan nästan lika hög som Mount Everest

Maat Mons, den högsta vulkanen som existerar på planeten, är över hela 8 000 meter hög. Detta kan jämföras med jordens högsta berg, Mount Everest, som är 8 848 meter högt.

10 fakta du antagligen inte visste om Merkurius

10 fakta du antagligen inte visste om Merkurius

Merkurius är den innersta och minsta planeten i solsystemet, vilket innebär att det är den planet som ligger närmast solen. Dess omloppstid runt solen av ungefär 88 dygn. På grund av sin närhet till solen är den väldigt svår att observera från vår planet, och kan i...

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

Rymden - och framför allt andra planeter - är något som alltid har fascinerat oss människor. Och det är egentligen först nu under de senaste decennierna som en ordentlig forskning har kunnat få fart, tack vare ny teknik. Så sent som 1992 upptäckte vi de första...

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

Apollo 11 har antagligen de flesta hört talas om – den första bemannade rymdfärden som landade på månen. Månlandningen innebar inte bara en milstolpe för NASA och världen i sig – utan blev också avgörande milstolpe mellan USA:s och Sovjetunionens rymdkapplöpning....