Välj en sida

Kallas för jordens tvillingplanet…

Venus brukar ofta kallas för jordens tvillingplanet, just för att planeterna har en snarlik massadensitet och och storlek. Tack gode gud över att vi slipper ha det 470 grader Celsius varmt åtminstone!

[/et_pb_text]

Enda planet som är döpt efter en kvinna…

Venus är den enda planeten i vårat solsystem som är döpt efter en kvinna. Planeten döptes efter den romerska gudinnan av kärlek och skönhet.

Har även kallats för Lucifer…

Ibland under historiens tid kallades planeten för ”Lucifer”. Lucifer betyder ”ljusbringare”, och i och med att Venus är ett av de ljusaste objekten på natthimlen, är det lätt att se var detta namn kom ifrån. Namnet fastnade tyvärr dock aldrig, och är inte i bruk på något sätt idag.

Avsaknad av vätska på grund av värmen…

Ytan på planeten är extremt torr på grund av yttemperaturen. Om det fanns någon vätska där, skulle värmen orsaka att vätskan kokade bort omedelbart.

Vulkan nästan lika hög som Mount Everest

Maat Mons, den högsta vulkanen som existerar på planeten, är över hela 8 000 meter hög. Detta kan jämföras med jordens högsta berg, Mount Everest, som är 8 848 meter högt.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

Apollo 11 har antagligen de flesta hört talas om – den första bemannade rymdfärden som landade på månen. Månlandningen innebar inte bara en milstolpe för NASA och världen i sig – utan blev också avgörande milstolpe mellan USA:s och Sovjetunionens rymdkapplöpning....

10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

Neptunus är den åttonde planeten från solen – en så kallad gasjätte, och har fått sitt namn efter havsguden Neptunus i romersk mytologi. Eftersom Pluto numer är klassad som en dvärgplanet innebär det alltså att Neptunus är den planet som är längst ut i solsystemet....

10 fakta du antagligen inte visste om astronomi

10 fakta du antagligen inte visste om astronomi

Astronomi är vetenskapen om himlakropparna och universum. Den innefattar kosmologin, som försöker utveckla en helhetsbeskrivning av kosmos, det vill säga universum, och dess uppkomst, utveckling och storskaliga struktur. Vidare är astronomin ett av de absolut äldsta...

[/et_pb_section]