Välj en sida

Känd walesare…

Anthony Hopkins, känd skådespelare som kanske bäst känns igen i rollen som Hannibal Lecter från filmen När Lammen Tystnar, är från Wales. Han föddes i Margam, West Glamorgan år 1937.

[/et_pb_text]

Walesiskt guld för den brittiska kungafamiljen…

Den brittiska kungafamiljen använder walesiskt guld för sina vigselringar. Denna tradition fortsatte i det kungliga bröllopet 2011 av hertigen, den kommande prinsen av Wales, och hertiginnan av Cambridge.

Festivaltradition sedan 1176…

Varje år arrangeras Eisteddfod, en poesi-litteratur- och musikfestival, runt om i landet Wales. Vad som kanske är mest fascinerande med festivalen är att den har hållit på sedan Lord Rhys höll den för första gången på Cardigian Castle år 1176.

Macgregor, O’Reilly och Ab Evan…

äldre tid hade walesarna det för keltiska folk karakteristiska tillägget ”Ab” till efternamnet, i Skottland Mac” som i ”Macgregor” och på Irland ”O” som i ”O’Reilly”. Det walesiska ”Ab” förbjöds av den engelske kungen, men lever kvar i namn som Bevan, ursprungligen ”Ab Evan”.

Historian bakom flaggan…

Den walesiska flaggan av rött, grönt och vitt erkändes officiellt först år 1959Draken påstås ha kommit från en Arturisk legend som handlade om trollkarlen Merlins vision om en röd drake som kämpar mot en vit drake. Detta utgjorde förvisso slaget mellan de inhemska britterna (röda) och saxonernas inkräktare (vit). Den röda draken vann och den gröna och vita hänvisades till Tudors hus.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om Mexiko

10 fakta du antagligen inte visste om Mexiko

Mexiko har på senare år blivit ett populärt resmål för den svenska turismen. Utöver den expanderande turismen från alla världens hörn har Mexiko minst sagt en spännande historia, som innefattar mycket konstigheter, krig, mord och fattigdom. Här är tio fakta som du bör...

10 fakta du antagligen inte visste om Polen

10 fakta du antagligen inte visste om Polen

Polen är inte bara kända för deras härliga kultur, underbara mat och charmiga städer. Nej, de är också kända för sin gästvänlighet, fina stränder och ett utsökt semestermål för många européer. Att vi dessutom har många polacker i Sverige är kanske ingen nyhet, men hur...

10 fakta du antagligen inte visste om Australien

10 fakta du antagligen inte visste om Australien

Australien är ett drömresmål för många av oss. En hel del svenskar har till och med bosatt sig där, och att svenskar bosätter sig i Australien är inte direkt någon nyhet. Men hur mycket kan du om landet? Här är åtminstone tio fakta som du bör känna till om den...

[/et_pb_section]